Groepsdynamica: omgaan met stille Willies en luidruchtige Harry’s

Je zit in projectoverleg en hoort Henk wederom luidruchtig zijn mening verkondigen. Je denkt bij jezelf: “Hè, hij weer. Die is altijd zo lang aan het woord!” En, zoals vaker, kan Harry het niet laten daar op te reageren… . En Willie, die zegt nooit wat….” Het is steeds weer hetzelfde bij het projectoverleg. Herken je dat? Hoe doorbreek je het?

stille Willies en luidruchtige Harry's

Groepsdynamica

Een prachtig woord. Wat betekent het concreet? Wij hebben er onze vertaling aan gegeven, weergegeven in de figuur hieronder.

Presence staat voor jouw attitude, gedachten, gevoel en zichtbaar gedrag voor de groep.

Interactievaardigheden staan voor jouw handelingsrepertoire om een groep te sturen. Interactieve werkvormen zijn hierin cruciaal.

Omgaan met lastige situaties beheers je als je bepaalde gesprekstechnieken onder de knie hebt. Dan je weet hoe je kunt interveniëren als het gaat om de ‘luidruchtige Harry’s’ en ‘stille Willies’.

Figuur Groepsdynamica groot met titel

Vijf praktische groepsdynamische tips

TIP 1 – Bereid je voor

In de figuur staat het zeer belangrijke woord ‘voorbereiding’. Het ontwerpen van interactieve meetings is cruciaal. Wat is het doel van het overleg? Waarom deze agenda? Welke werkvormen pas ik toe? Als je bijvoorbeeld de werkvorm het carrousel toepast, en je geeft de stille Willie de stift, en je zet Harry met twee andere extraverte stokpaardberijders in een subgroep. Zo los je voor dát onderdeel van je agenda het probleem op.

TIP 2 – De juiste presence; mindset

imagesNL5FPX23 (Medium)Hoe bereid jij je voor op de deelnemersgroep? Even vooraf praten met Harry en Willie doet soms wonderen. Even ‘verbinding’ of contact maken. Ze positief bekijken (“Ach, die Willie, en zie die Harry nou weer eens betrokken zijn punt inbrengen”). Het helpt énorm hen positief te benaderen. En het zorgt ervoor dat jij in je kracht blijft. Een oordeel over een deelnemer hebben is een grote valkuil bij het werken in groepen, hoe lastig dit soms ook is. Onze ervaring leert: je kunt het trainen. Oefening baart kunst.

TIP 3 – Werk in duo’s en zet andere werkvormen in

Je doorbreekt het plenaire gesprek door een vraag in duo’s te laten beantwoorden. Ieder duo komt aan de beurt. En zo zijn er tal van werkvormen die je kunt inzetten om een bepaalde dynamiek (bijvoorbeeld een dominante leidinggevende) te doorbreken.

TIP 4 – Eerst onderzoeken

O-O-O: die staan voor: Onderzoeken, Onderkennen en Ombuigen. Als mensen lastig gedrag naamloos (2) (Medium)vertonen, onderzoek het: ga het gesprek aan (meestal 1-op-1). Onderken het: “Oh, vandaar!” betekent niet dat je het ermee eens bent. Dan pas is er ruimte voor het ombuigen: “Hoe gaan we daar mee om? Want dit is verstorend voor de groep”.

TIP 5 – Zorg voor de juiste follow-up

Als er dingen ‘in de lucht blijven hangen’ qua sfeer of onderlinge dynamiek dan komen ze zó weer terug ‘in de lucht’ tijdens de volgende bijeenkomst. Pas O-O-O dus ook toe na afloop van meetings en klaar de lucht.

Training Groepsdynamica

Behoefte aan meer concrete handvatten voor het omgaan met lastige situaties in groepen? Kom op 12 mei naar onze eendaagse training Groepsdynamica voor Facilitators! Deze is prima separaat te volgen. Nadien kun je altijd nog deelnemen aan de trainingen Ontwerpen van Interactieve Meetings en Werkvormen die Werken. Die twee zijn wel handig om op elkaar volgend te doen.

Inspiratiesessie en trainingen

Wil je eerst met ons kennismaken? dat kan ook. Kom dan naar één van onze gratis inspiratiesessies. We geven deze ook tegen dagdeelvergoeding in-company.

Wil je leren op een participatieve manier organisaties te helpen verbeteren? Wil je leren slimmer te werken met teams? Met energie en focus samen resultaten bereiken? Zie onze trainingen: Foundation of Facilitative Leadership.

Via de homepage van onze website www.hartelijkgefaciliteerd.nl kun je de gratis checklist voor het opzetten en faciliteren van interactieve meetings downloaden.

 

Speak Your Mind

*