Sprankelend presenteren in online meetings

6 gouden tips voor online presentatie geven waardoor iedereen aangehaakt blijft.

Hans kan goed presenteren. Hij neemt iedereen moeiteloos mee in zijn verhaal. Hij kreeg energie van die zaal vol mensen en voelt zijn publiek goed aan. Zijn presentaties zijn sprankelend. Kortom, hij draait er zijn hand niet voor om.

Zo was het. Nu hij online presentaties geeft is de schwung er wel een beetje uit. Hij mist de respons van zijn toehoorders. Vooral de kleine non-verbale signalen. Eigenlijk merkt hij nu pas hoeveel hij daar mee deed. Er vallen stiltes als hij om een reactie vraagt. Het lijkt alsof zijn boodschap minder goed overkomt. Terwijl zijn PowerPoint presentaties altijd goed zijn. Compact en ondersteunend aan de boodschap.

Wat Hans nodig heeft zijn een paar tips om hem weer in het zadel te krijgen. Zodat ook online zijn boodschap overkomt. Want presenteren dat kan hij eigenlijk wel. Alleen nu nog sprankelen zoals voorheen…

6 gouden tips voor online presentatie geven

Online presentatie geven

1. Presenteer maximaal 5 minuten

Deel je presentatie op in kleine blokjes van maximaal 5 minuten. Ja, dit is erg kort! Maar de aandacht spanne is online echt beperkt.

2. Laat je publiek in actie komen

Na een blokje van 5 minuten presenteren, laat je je publiek iets doen. Iets waardoor het luisteren en het kijken onderbroken wordt. Hierdoor blijft het publiek alert. En je krijgt meteen een respons op jouw presentatie.

Voorbeelden van wat je na zo’n blokje kunt doen:

  • Stel een open vraag waarop men antwoord kan geven in de chat. “Waar denk jij aan bij…” of “De nieuwe regeling zal…”
  • Vraag met een poll naar de mening van het publiek over het thema.
  • Check met een poll of het publiek de informatie begrepen heeft.
  • Peil met een poll wat mensen het meest interessant vinden.
  • Geef een vraag mee aan het publiek waar ze voor zichzelf  even over na kunnen denken.

online presentatie geven

Ga je een online presentatie geven? Bereid deze activiteiten voor. Weet wat je gaat vragen en hoe (met chat, poll etc). De onderbreking hoeft maar 1 tot 2 minuten te duren. Daarna ga je weer door met het volgende blokje. Na twee of drie blokjes kun je een grotere activiteit doen. Bijvoorbeeld een quiz of een dialoog.

3. Zorg dat jij de kamer van je publiek binnenkomt

Je vertelt jouw verhaal. Laat jezelf dus ook zien.

Het volgen van een online presentatie komt (te) vaak neer op het kijken naar slides met de stem van de presentator erbij. Gebruik alleen slides als het nodig is. Het is voor het publiek vaak erg prettig om jou zelf te zien vertellen.

Als je in een zaal presenteert, is het volgen van de presentatie voor het publiek meer een beleving. Er is een bepaalde sfeer in de zaal en het publiek heeft zicht op jou en de presentatie. Online wordt het beeld gereduceerd tot een beeld op een beeldscherm in een kamer. Zorg dat jij de kamer binnenkomt. Denk maar eens aan het Journaal. Daar zie je ook de presentator en ondersteunende beelden. Die wisselen elkaar af.

4. Maak ‘oogcontact’

Kijk de deelnemers aan tijdens jouw presentatie. Maar let op! Daarvoor moet je naar de camera kijken, en niet naar je scherm. Op het scherm zie je jouw deelnemers. Maar als je in de camera kijkt, voelt het alsof je de deelnemers aankijkt. Jouw expressie komt dan veel beter over en je maakt ‘oogcontact’ met je publiek. Althans zo zal het publiek dat ervaren. Let er ook op dat jouw gezicht goed verlicht is.

Oogcontact bij een het geven van een online presentatie

5. Houd feeling met je publiek

Ben je gewend om tijdens een presentatie de zaal in te kijken om te zien hoe jouw presentatie overkomt? Houd ook feeling met jouw publiek tijdens een online presentatie.

Kijk tijdens het presenteren afwisselend in de camera en naar het scherm met de video’s van jouw deelnemers. Peil zo de non-verbale reacties op jouw verhaal. In sommige situaties verlies je het zicht op de video’s van je deelnemers als je een scherm deelt. Los dit dan op door het scherm te splitsen, een tweede scherm te gebruiken of iemand anders vragen de presentatie te delen.

Andere manieren om feeling te houden met je publiek is door regelmatig gebruik te maken ‘hand opsteken’:

  • “Steek je hand op als je dit herkent …..”
  • “Steek je hand op als je het oneens bent met…”

Laat deelnemers gedurende jouw presentatie vragen stellen in de chat. En las na een of twee blokjes van 5 minuten een moment in om de vragen te behandelen. Heb je een groot publiek? Vraag dan iemand om de chat in de gaten te houden en de vragen voor jou in de chat samen te vatten op een door jou gekozen moment.

Je kunt ook vooraf bij je publiek inventariseren wat hen bezighoudt. Laat deelnemers bijvoorbeeld vooraf ‘interview-vragen’ verzinnen. Of peil de kennis over het onderwerp met een korte enquête.

6. Zien is horen

Nog een tip voor als je slides gebruikt. Zorg dat wat jouw deelnemers zien, overeenkomt met wat ze horen.

Ga niet verder met jezelf voorstellen als de slide met het programma nog in beeld is. Bij een slide met een opsomming van drie punten geef je geen uitgebreide toelichting op punt twee. Als je punt twee uitgebreid gaat toelichten zet dan het delen van de slides stop en kom dan zelf weer in beeld. Of je zorgt ervoor dat er slides komen met de inhoud van jouw toelichting.

Waarom is dit belangrijk bij het geven van een online presentatie? Als je iets ziet wat niet overeenkomt met wat je hoort, dan moet je als het ware kiezen: luisteren of kijken. En dat switchen tussen luisteren en kijken, zorgt ervoor dat deelnemers zich minder kunnen concentreren op jouw verhaal.

Training en begeleiding

Meer leren over verbinding en interactie in online sessies? Dan is misschien de training Online BIjeenkomsten Faciliteren of Online Trainingen Geven wat voor jou. Daarin meer werkvormen en technieken voor het interactief maken van online workshops of trainingen en hoe je de aandacht van mensen online vast houdt.

Naast deze compacte trainingen geven wij de Leergang Participatief Leiderschap (open inschrijving) en de Leergang Participatief Leiderschap (in-company). Het volgen van de leergang levert je het certificaat op voor de basisopleiding Participatief Leiderschap op.

Gratis e-boek online overleggen/vergaderen

Heb je het gratis e-boek ‘Online Teamspirit – de magie van slim online overleggen’ al? Daarin een handig vijfstappenplan voor ieder online overleg of vergadering met tips per stap. Download het gratis e-boek ‘Online Teamspirit op deze pagina.

Comments

  1. Hoi Yvonne,
    Hartelijk dank voor deze beschrijving.
    Was de naam ‘geheel toevallig’ gekozen of kun jij mijn gedachten lezen?

    MVG van Hans

    • Yvonne Lemmens zegt

      Hoi Hans, dank voor je reactie. Het is toeval 😉
      Wat ik merk in onze trainingen is dat zeer ervaren professionals echt nog zoekende zijn. Naar hoe ze weer net zo krachtig kunnen zijn in online meetings als ze waren in fysieke meetings. Het is mooi om te zien als ze die kracht eenmaal weer gevonden hebben.
      Hartelijke groet, Yvonne

  2. Carla van de Meerakker zegt

    Dank je.
    Mooi moment van bewustwording voor volgende training

Speak Your Mind

*