INTERACTIEF presenteren, zó doe je dat! Drie tips

applaus (Medium) De zomerperiode is weer achter de rug. En voordat je het weet zitten we weer in allerlei overleggen, meetings en workshops. En misschien moet je daar zelf binnenkort een presentatie geven. Hoe zorg je op een eenvoudige manier voor meer interactie met de toehoorders? Hoe breng je je kernboodschap effectief over? Drie tips.

Top-3 uitdagingen bij het presenteren

Bij onze trainingen in interactieve vaardigheden zien we dat deelnemers vaak het meeste moeite hebben met:

  1. interactie tijdens de presentatie zonder dat het uitloopt
  2. mensen boeien vanaf het begin
  3. de kernboodschap overbrengen: “ik wil vaak teveel vertellen”

 Drie tips voor presentaties met impact

We weten allemaal dat de één meer flair, en de ander een betere stem of een betere uitstraling heef voor een groep. Toch kan iedereen een verhaal houden dat boeit. Hierbij drie tips hoe dat te doen:

1. Goed opstarten is essentieel

Mensen willen zich eerst op hun gemak voelen. Even weten wat de bedoeling is voordat je open kan staan om de inhoud in te duiken. Dus doe daar iets mee als presentator. Een werkvorm voor het opstarten: laat mensen even ‘buzzen’ over het thema. Bijvoorbeeld: wat heb jij met dit onderwerp (van de presentatie)? Je laat ze dit uitwisselen in tweetallen (dat is ‘buzzen’). Dan vraag jij een paar mensen kort terug te koppelen wat ze hebben gehoord zodat anderen dit ook horen. Een mooi bruggetje om je publiek te vertellen wat jij als presentator met dit thema hebt en wat je beoogt met je verhaal. Een belangrijk side-effect hiervan is dat jij als presentator ook direct wat meer verbinding hebt met de groep en daardoor een betere aansluiting hebt.

2. Gebruik interactieve werkvormen

workshopmaterialenKnip je presentatie op in drie delen: opstarten, verdiepen en afronden. Kies voor elke fase een werkvorm. Voor het opstarten hebben we er net eentje gegeven. Voor het verdiepen kun je bijvoorbeeld werken met een thermometer. Dat is een stelling op een flip-over met een thermometer erbij waarin mensen aangeven in hoeverre ze het eens zijn met de stelling. Dit levert een mooi gesprek op!

3. Formuleer de kernvragen van je doelgroep

Hoe goed ken je de mensen aan wie je presenteert? Probeer een paar mensen voor de presentatie persoonlijk te spreken en vraag wat ze bezighoudt in relatie tot jouw thema. Dus pak de telefoon of ga een kopje koffie met ze drinken. Zo kom je tot de belangrijkste vragen, waarop je met je presentatie antwoord op gaat geven. Deze zogeheten kernvragen vormen de leidraad van je verhaal.

Deze blog is vertaald door NovoConnect op hun website in het Engels.

Download hier onze checklist voor interactief presenteren! Op 1 A4-tje vele tips op een rij bij de voorbereiding van je presentatie!

Wil je meer leren? Kom naar onze compacte half-daagse open training interactief presenteren. Of volg deze in-company met een groep collega’s.

Denk je: JA! ik wil beter leren werken met groepen en weet dat Hartelijk Gefaciliteerd daarin is gespecialiseerd. Kijk welke trainingen jij wilt volgen.

Al onze open trainingen geven wij ook in-company. Dit kan al uit bij vijf deelnemers. Of heb je een workshop of werkconferentie die je wilt laten voorbereiden en begeleiden? Neem contact met ons op.

Speak Your Mind

*