Hoe vergroot je eigenaarschap in projecten? Drie tips

Een vraag die veel projectmanagers en veranderaars zichzelf stellen. ‘Eigenaarschap’, wat bedoelen we ermee in de context van projecten? En waarom is dat zo belangrijk? In deze blog een korte uitleg en drie tips om eigenaarschap te helpen verstevigen.

Eigenaarshap in projecten

Eigenaarschap: focus met energie

Een projectleider heeft er belang bij dat de teamleden eigenaarschap ervaren als het gaat om hun taak en rol in het project. Dit betekent dat teamleden echt persoonlijk verantwoordelijkheid nemen voor de realisatie van het project. De projectleiders van een commercieel-technisch bedrijf over eigenaarschap: “Samen met plezier resultaat bereiken en toegevoegde waarde leveren voor de organisatie.” Eigenaarschap is dus ‘er samen voor gaan’. Focus met energie!

Hier volgen nu drie tips, met daarbij de werkvormen, hoe dit eigenaarschap vorm te geven.

TIP 1: Visualiseer een succesvol project

Visualiseer met het team hoe een succesvol project eruit ziet. Stap voor stap:

    1. Laat ieder een beeldkaart kiezen bij hoe men een succesvol project ziet.
    2. Wissel uit in groepjes van drie of vier mensen welke beeldkaart ieder heeft gepakt en waarom. Laat sleutelwoorden noteren op post-its (groot leesbaar met stift).
    3. Vraag ieder groepje om één beeld te maken op een flip-over over het succesvolle project
    4. Iedere subgroep presenteert de visualisatie.
    5. Bekijk welke overeenkomsten er zitten in de verschillende presentaties en vat dit met de groep samen.
    6. Bespreek wat dit betekent voor de taken, rollen en verantwoordelijkheden in het project en wat je wilt afspreken om de samenwerking zinvol en plezierig te laten zijn.

Plaatje ownwership projecten visualisatie

TIP 2: Doe aan teambuilding

Versterk bewust het onderlinge begrip voor elkaars sterke en minder sterke eigenschappen. Dit vergroot het begrip voor de verschillen in het denken en doen van teamleden. Je kunt dit zelf begeleiden als je bekend bent met bijvoorbeeld de teamrollen van Belbin of MBTI, of vraag een facilitator of teamcoach dat met je te doen. Het is één van onze specialiteiten. Welke kapstok qua methodiek (Belbin, MBTI, etc.) je kiest maakt niet zoveel uit. Dit hoeft gene hele dure methodiek te zijn. Het gaat er om stil te staan bij ieders kwaliteiten, valkuilen en de onderlinge dynamiek die dit oplevert. Vaak zie je de leukste uitjes ter afronding van het project… maar ga ook eens op stap bij de start of halverwege, want dan heb je er het meeste aan. En combineer dit dan met stil staan bij de onderlinge dynamiek aan de hand van een teamdiagnose die je vooraf laat uitvoeren.

TIP 3: Projectmanagement = relatiemanagement

TeamdoelmatigheidsmodelIedereen in het project heeft uiteenlopende opvattingen, ideeën gevoelens en belangen over de teamdoelen, de rolopvatting etc. In hoeverre heb je daar als projectmanager daadwerkelijk zicht op? Stel je die vraag weleens aan je teamleden of onderzoek je dat wel eens op een ander manier? Het kan aan de hand van het teamdoelmatigheidsmodel (hiernaast afgebeeld).  De crux daarvan is dat het mis kan gaan in de samenwerking en dat het lijkt of de oorzaak ervan ligt in de onderlinge verhoudingen. Terwijl de ambitie en de teamdoelen, of de taken of rollen en werkafspraken of procedures niet helder zijn en er daardoor frictie ontstaat. Wij begeleiden regelmatig teams die beter willen samenwerken, of integreren dit in een aanpak waarbij er inhoudelijke spijkers met koppen moeten worden geslagen. Bijvoorbeeld tijdens een planningssessie. Of bij een bijeenkomst waarbij taken, rollen en werkafspraken gemaakt moeten worden. Maar je kunt het ook integreren met een risico-analyse. Daarbij kun je alle vijf de stappen uit het model prima doorlopen.

Samengevat: betrek mensen inter-actief

Vergeet niet dat je met mensen werkt. Mensen willen betrokken, gehoord en gezien worden. Je spreekt indirect je waardering voor ieders bijdrage uit als je mensen betrekt. Via interactie bewerkstellig je dit en creëer je eigenaarschap. Dit kun je doen in iedere fase van je project op veel verschillende manieren.

Wil jij leren hoe jij interactie in jouw team of groep brengt en zo eigenaarschap creëert? In ons curriculum van trainingen de ‘Foundation of Facilitative Leadership’ leer je er alles over in drie losse, compacte, interactieve dagen. De trainingen zijn ook ieder apart te volgen. Kijk op onze trainingspagina voor alle informatie hierover. Of volg de training visuele meetings. Of de masterclass teamcoaching. Wij doen regelmatig aan teambuilding en -coaching en zijn hiervoor ook in te huren, naast het faciliteren van inhoudelijke bijeenkomsten of heidagen.

Kom je eerst liever kennismaken met ons? Dit kan op één van onze gratis inspiratiesessies. Praktisch, met leuke werkvormen en natuurlijk interactief! Meer info.

We horen graag je reactie op dit artikel. Laat wat van je horen!

 

Speak Your Mind

*