Hoe krijg ik de mensen in een open mindset? Een werkvorm

customer-service-innovationSander heeft straks weer een teamoverleg. Hij verwacht zoals vaak veel ge-ja-maar. En ziet dat mensen de neiging hebben om te denken in vaste patronen. Hij gelooft juist in denken-in-mogelijkheden om verder te komen met dit project. Hoe krijgt hij ze in een meer open mindset?

In deze blog een eenvoudige werkvorm voor een open mindset, die weinig tijd en middelen kost, alleen een beetje lef. Sander denkt “if you do what you always did, you get what you always got” en hij zet zich erover heen.

De werkvorm stap voor stap

  • De voorbereiding: rol twee flip-overvellen op en plak deze opgerolde flip-overvellen vast met een stuk tape zodat het niet los rolt. Houd deze in je hand.
  • Introduceer de werkvorm en nodig mensen uit om mee te doen: “we gaan nu met elkaar zoveel mogelijk ideeën verzamelen over wat dit (de rol flip-overvellen) zou kunnen zijn. En we gaan voor het maximale. Alles mag, niks is te gek, een idee mag best lijken op een voorgaand idee, of juist helemaal niet: alles mag!”flip-over-opgerold
  • Start zelf door bijvoorbeeld te zeggen: “dit is een zwaard en ik kan me ermee verdedigen”, beeld dat uit.
  • Geef ‘het zwaard’ door aan de volgende en vraag: ‘wat zou dit volgens jou kunnen zijn? Beeld dat uit. Hij bedenkt weer wat anders.
  • Laat mensen niet te lang nadenken, houd het tempo erin en vergeet niet mensen te vragen om het gebruik te laten uitbeelden
  • Doe op deze manier één ronde, zodat iedereen geweest is.
  • Als de beurt weer bij jou is, laat dan zien dat je het object ook kunt buigen en bedenk een nieuw gebruik ervan “dit is een springtouw” en spring eroverheen
  • Zo gaat de gebogen rol rond in de tweede ronde, en ieder benoemt wat het zou kunnen zijn. niet vergeten het tempo erin te houden!
  • Daag de mensen uit en doe nog een derde ronde.
  • Zorg voor een nabespreking met vragen als: Hoe was dit om te doen? Wat gebeurde er? Wat was het verschil tussen de 1e, 2e en 3e ronde? Wanneer kwamen de meest creatieve ideëen? Hoe kwam dat?
  • Je kunt eindigen met te zeggen: Er was een JA-EN mindset, niemand kraakte het idee van de ander af. Laten we dat zometeen vasthouden.

Je kunt deze werkvorm ook zittend aan een vergadertafel doen, en dan een paperclip rond laten gaan. “wat zouden we allemaal kunnen doen met een paperclip?” In de tweede ronde buig je deze open en laat je deze weer rond gaan. De meest creatieve toepassingen zullen de revue passeren:

konijn-met-tekstVaak is het zo dat de meeste out-of-the-box ideëen in de tweede of derde ronde komen. Dit betekent dat we zo meteen ook doorgaan met ideëen genereren en niet gaan stoppen na een 1e ronde. je kunt aangeven: “We werden geïnspireerd door elkaar. Het idee van de één bracht jou weer op een ander idee. Open staan voor het creatieve idee van een ander stimuleert het creatief denkvermogen van de groep als geheel.”

Maak tenslotte een brug naar het volgende onderdeel van de agenda waarvoor creativiteit/een open mindset gewenst is.

Deze werkvorm zal zorgen voor:

  • Een verhoogd energieniveau onder andere door dit staand te doen, door de onderlinge interactie en het plezier dat dit met zich mee brengt
  • Het creëert bewustzijn bij de deelnemers van het belang van een open houding en hoe leuk en energiegevend dit kan zijn

Voor Sander heeft deze werkvorm gezorgd voor ontspanning en een open sfeer. Het overleg kreeg een positievere sfeer waarbij er ruimte was om nieuwe invalshoeken en gezichtspunten te bespreken.

Je kunt hem ook toepassen:

  • voorafgaand aan een brainstorm
  • wanneer de energie tijdens een werksessie een boost kan gebruiken, dan is het meer een energizer
  • als ijsbreker bij aanvang van een training, workshop of bijeenkomst

 

Mensen zitten bij voorbaat al in de ja-maar stand…..

Als je deze werkvorm wilt gaan doen kan dit juist iets oproepen van: “Ja, maar… we gaan toch geen spelletjes doen!” Wat ik dan altijd doe is aangeven dat we eens wat anders gaan doen, juist om uit die ja-maar stand te komen. En dat ik ze van harte uitnodig om mee te doen en dat er na afloop de gelegenheid is om erop te reflecteren. Hoe steviger jij gelooft in een werkvorm, hoe duidelijker je deze brengt, hoe makkelijker mensen deze met jou gaan doen. Dit geldt in het algemeen voor het toepassen van werkvormen.

Deze blog is geschreven in samenwerking met Marjolein van Eersel. Zij is de trainster van de training Innovatie Faciliteren. Tijdens deze training krijg je nog veel meer (creatieve) werkvormen aangereikt die nodig zijn om een open mindset te creëeren, ideëen te genereren tot en met het komen tot de uitwerking van het beste idee.

 

Speak Your Mind

*