Slimme tips voor omgaan met introverten!

Wat is het vPlaatje introverte en extroverte persoon (Medium)erschil tussen extraverte en introverte mensen? Wat betekenen die verschillen tijdens meetings en bijeenkomsten? Hoe kun je ieders kracht, kennis en talent optimaal benutten? Door rekening te houden met de eigenschappen van introverte mensen bij de wijze waarop je vergaderd of overlegd. Hoe? Dat lees je in dit artikel.

Dit artikel is geschreven door Daphne Ullers, management- en organisatieadviseur bij de Belastingdienst. Zij neemt deel aan de zesdaagse opleiding Professionalisering Procesbegeleiding die Hartelijk Gefaciliteerd dit jaar voor de Belastingdienst verzorgt voor een groep van twaalf Management- en Organisatieadviseurs, waar zij deel van uit maakt. Tijdens de opleiding deed zij de inspiratie op voor dit artikel. 

Extraverte wereld “Tijdens het doen van een van de werkvormen realiseerde ik me dat we, leven en werken in een extraverte wereld. Een wereld waarin mensen met introverte eigenschappen soms in de knel kunnen komen.” Extraverten pakken sneller het woord in een groep waardoor zij het onderwerp (onbewust) een kant op sturen (en) waardoor ik er als meer introverte nauwelijks tussen kwam. We werkten in kleine subgroepen. Ik had moeite om aan bod te komen. Je zou denken dat de werkvorm (met z’n drieën ideeën genereren op een flip-over, in 5 minuten tijd) voor alle drie voldoende ruimte zou bieden om te reageren.  Ik trok op een gegeven moment aan de bel: “Hallo, mag ik ook nog meedoen?!”. Toen daarna geschrokken juist naar mij werd gekeken: “ja natuurlijk, zeg het dan maar”, sloeg ik dicht. We raakten een interessant thema: introversie en extraversie. Wat goed voelt voor de één, haalt de ander misschien wel uit zijn kracht of flow. Hoe zit dit eigenlijk? En wat kunnen we hier mee?

Extravert is vaak de norm. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen: minstens een derde van de mensen is introvert. Dat is dus heel veel! In elke groep zullen dan ook mensen zitten die (in meer of mindere mate) onder dit ‘label’ vallen. Dat zal je misschien niet altijd door hebben. Dit komt omdat onze westerse wereld meer is afgestemd op extraverte mensen, extravert gedrag is de norm. Introversie wordt niet altijd herkend (of beloond). En manifesteert zich aan de buitenkant minder zichtbaar dan extraversie. Tenzij je hier bewust van bent en er meer op gaat letten.

Benut zowel extraversie als introversie. Aan introversie kleeft vaak een ‘zielig’ imago. “Ze kan niet zo goed voor zichzelf opkomen”. “Hij is verlegen in groepen”. Toch is dit niet wat er op dat moment aan de hand is. Er wordt daarmee bovendien vaak voorbij gegaan aan de kwaliteiten van de introverten. Waar er bij extraverte mensen meer aan ‘de buitenkant’ gebeurt, gebeurt er bij introverte mensen minstens zo veel aan ‘de binnenkant’. Het één is niet beter dan het ander. Beide type mensen bieden eigenschappen waar we met elkaar veel profijt van kunnen hebben. Het (h)erkennen van de onderlinge verschillen, en deze in balans met elkaar brengen, hier iets zinvols mee doen, kan nog meer moois (voor iedereen) voortbrengen.

Het verschil tussen extroverte en introverte mensen. Termen die helpen het onderscheid tussen introverte en extroverte mensen meer aan te voelen, verwoorden we hier stereotypisch. Introverte eigenschappen (‘de beschouwelijke mens’): bespiegelend, cerebraal, boekenwurm, bescheiden, sensitief, bedachtzaam, serieus, subtiel, introspectief, naar binnen gericht, voorzichtig, zacht, vind alleen zijn prettig, verlegen, risicomijdend, ‘dunhuidig’. Extraverte eigenschappen (‘de daadkrachtige mens’): energiek, breedsprakig, sociabel, gezellig, snel opgewonden, overheersend, assertief, actief, risiconemend, ‘dikhuidig’, naar buiten gericht, luchthartig en stoutmoedig, zich vaker op zijn gemak voelend in de schijnwerpers.

Beide type mensen hebben veel te brengen. Laten we dit met elkaar zo goed mogelijk benutten. Zonder betutteling of schaamte. Maar vanuit een win-win gedachte. Hoe kun je ervoor zorgen dat de kracht en wijsheid van de introverten goed wordt benut?

plaatje drietal bij flipover (Medium)

  •  Geef mensen de ruimte om in stilte zelf even na te denken. Bijvoorbeeld door de vraag te stellen: wat komt er in je op bij het thema of de stelling?
  • Deel dit om de beurt met de anderen, zorg dat iedereen evenveel spreektijd krijgt, zonder verdiepende vragen;
  • laat ieder zijn eigen verhaal op een flip-over zetten óf geef de stift aan de introverte (de macht van de schrijver);
  • vul elkaar aan en bevraag elkaar geïnspireerd door elkaars input en het gesprek dat volgt;
  • en check terloops bij elkaar, kijk elkaar aan, hoe staat de ander erbij: komt iedereen evenveel aan bod?

Zo benut je de denk-  en daadkracht en de creativiteit van de verschillende mensen op een prettige manier.

Wees alert op extraverte en introverte overlegvormen. Brainstormvormen waarbij mensen roepen en hierop voortborduren levert een minder grote verscheidenheid aan ideeën op dan vormen waarbij iedereen eerst een moment voor zichzelf na denkt en dan pas ideeën deelt en uitwerkt. Het is wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat het effectiever is om zowel ‘extraverte als introverte werkwijzen’ toe te passen

Ons pleidooi is dan ook: geef de introverten een stem! Ze hebben veel te vertellen.

Lees meer over introversie en extraversie in het boek ‘Stil – De kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’ van Susan Cain of bekijk haar TED talk ‘power of introverts’ op Youtube.

Wil je (beter) leren slim groepen te begeleiden? We hebben een compleet curriculum onder de naam Foundation of Facilitative Leadership. Je kunt kiezen voor één training of het hele programma. Lees verder of neem contact met ons op voor in-companytrainingen of andere vragen. We ontwerpen en begeleiden ook bijeenkomsten.

 

 

 

 

Speak Your Mind

*