Hoe beïnvloed je gedrag met muziek?

We wensen je een swingend 2014!

Spring bandEn we starten met een blog waar muziek in zit.

Stel, je komt als deelnemer de zaal binnen. De groep is nieuw voor je. Je voelt je al niet helemaal op je gemak en dan is het ook nog zo stil en ongezellig in de zaal. Maak je een praatje met die twee deelnemers die er ook al zijn, of toch nog even naar de wc?

of…

Op de gang hoor je de vriendelijke muziek al. ‘Hé, hier moet ik zijn!’ denk je. Je komt de zaal binnen en je voelt je direct ontspannen. De twee deelnemers glimlachen naar je. Je schenkt een kopje koffie in en en loopt naar ze toe om eens kennis te maken. Een prima begin van de bijeenkomst!

Het moge duidelijk zijn: muziek beïnvloedt direct de stemming en energie van mensen. Het hartritme, de ademhaling en lichamelijke coordinatie, alles wordt anders door muziek. Daarom gebruiken winkelketens muziek om je meer te laten kopen.

Wij zetten in onze meetings muziek vaak bewust in. Deze blog vertelt je hoe, inclusief enkele muzieksuggesties.

Elke fase andere muziek

Vóór de bijeenkomst

Welk gevoel wil je voordat de bijeenkomst start aan de deelnemers overbrengen? In de praktijk wil je vooral dat de deelnemers zich ontspannen en veilig voelen. Rustige instrumentale muziek werkt daarbij het beste; een zangstem leidt soms te veel af. En kies een nummer dat naar jouw idee de meeste mensen wel leuk of op z’n minst niet storend vinden. Zet de muziek niet te hard want je wilt natuurlijk dat deelnemers een kletspraatje met elkaar houden. Je kunt hier kiezen voor eenvoudige en lichte muziek. Rustige gitaarmuziek kan passend zijn, of vrolijk klassiek.

Bij het werk in subgroepjes

Je wilt hier dat men zich goed kan concentreren. Geen muziek is al een prima keuze. Maar wist je dat de concentratie bij mensen wordt verhoogd door de juiste barokmuziek (wetenschappelijk bewezen)? Zet hem zo zacht, dat men het bijna niet hoort. Hier een paar suggesties: music for reading, barok, brain music.

Aankondiging van een pauze

De deelnemers zijn met een opdracht bezig in een groepje of alleen. Het is tijd om de opdracht af te ronden. Hoe laat je dat weten, zonder dat in het rond te roepen? Zet een stevig nummer op en begin met een laag volume. In twee minuten staat de muziek zo hard, dat een normaal gesprek niet meer mogelijk is. Iedereen begrijpt dat het werk op dat moment moet stoppen. Suggesties? Als het maar up-tempo en lekker stevig is!

Muziek in workshopsAls energizer

Als we merken dat ‘de groep inkakt’, willen we weleens gaan dansen met de groep. Dit werkt alleen als je speakers met een goed volume hebt! Je kunt lekker dansen op Everybody Needs Somebody van de Blues Brothers. Of ga met de groep in een kring staan en zet Follow the Leader lekker hard op. Om de beurt doet iedereen energieke dansbewegingen, de rest doet het na. High energy gegarandeerd (als je tenminste ook enthousiast meedoet)!

Bij het opruimen van de zaal

De bijeenkomst is afgerond, tijd om de boel samen op te ruimen! Met ‘I want to break free’ van Queen heb je het juiste nummer te pakken. Heerlijk om op die manier te ontladen.

Bij het verlaten van de zaal

Maak het mogelijk om in ontspanning in te pakken, wat na te praten en naar huis te gaan. Je kunt dan kiezen voor de rustige muziek zoals onder ‘Bij werken in subgroepjes’, of dezelfde muziek die je koos bij binnenkomst.

Tips!

  • Stel je eigen ‘workshop-cd’ samen, zodat je voor elke gelegenheid snel de passende muziek kunt afspelen.
  • Schaf een compacte speaker aan, die je op je pc, smartphone of iPod kunt aansluiten. De Logitech Portable Speaker S125i kunnen we je aanbevelen.

We verwelkomen alle reacties hieronder!

Comments

  1. Hans Bloem zegt

    Goede tips.

    Bij de zwangerschap van mijn vrouw bleek, dat de baby rustiger werd bij Bach (J.S.) en onrustig bij Mozart (W.A.).

    Voor het verlaten gebruik ik “Wat een troep” van BOTS. Je moest eems weten hoe snel ze zijn verdwenen.

    Groeten Hans

    • Jeroen Blijsie zegt

      Hallo Hans,

      Hartelijk dank voor je reactie.

      Het is inderdaad bekend dat baby’s rustig worden van sommige soorten muziek. En Bach is daar een van. En ja, de ene klassieke muziek is de ander niet. Gezien de invloed op hoe jouw kindje zich voelt bij Mozart zet ons dat wel aan het denken over de vraag of we nog wel Mozart moeten draaien bij meetings en trainingen. Interessant!

      Groet,

      Jeroen

  2. Uitstekend idee om muziek in te zetten! Ook een goede tip om je cd te maken. Het valt me op dat de muziek hier is gebruikt als achtergrond of sfeermaker. Je kunt muziek ook op andere manieren gebruiken, door bijvoorbeeld mensen muziek als metafoor te laten kiezen voor thema’s die je wilt behandelen, door mensen zich te laten voorstellen aan de hand van een fragment etc. De mogelijkheden zijn eindeloos.
    Ik heb een workshop ontwikkeld die dieper ingaat op deze vele mogelijkheden, want net als jullie weet ik hoe belangrijk muziek is.
    Dankjewel voor deze blog.

    • Jeroen Blijsie zegt

      Hi Titia,

      Dank je wel voor je toevoegingen! Ook films zijn natuurlijk een mooie bron van metaforen en inspiratie. Jouw workshop over muziek klinkt interessant, wie weet kloppen we eens bij jou aan.

      Groeten,

      Jeroen

  3. Jeroen Blijsie zegt

    Without music, life would be a mistake – Friedrich Nietzsche

  4. Ruben Hurenkamp zegt

    Maandagochtend jl. organiseerde ik met een paar collega’s een kick off om de start van onze nieuwe afdeling te vieren. Bij de ontvangst startten wij met energieke nummers: o.a. Brand New Day (Diana Ross), I gotta feeling (Black Eyed Peas), Monday Morning (Melanie Fiona). Deze laatste song gaat over nieuwe wegen inslaan, verandering opzoeken. Niet alleen qua titel toepasselijk dus!

    Vlak na het opstarten van de door mij gemaakte playlist (spotify) kreeg ik het mailtje van jullie binnen, met een link naar deze blog. Mooi toch…….

  5. Jeroen Blijsie zegt

    Dag Ruben,

    Well done!

    Music = energy! Dat wordt iedere keer weer bewezen, Want juist bij verandertrajecten waarin je faciliteert is nieuwe energie en beweging nodig. Met muziek krijg je direct toegang tot de ziel van de mensen.

    Trouwens een hele goeie tip om een playlist via Spotify te maken. CD’s zijn natuurlijk allang achterhaald. 😉

Speak Your Mind

*