Leergang Participatief Leiderschap

Faciliteren van interactieve bijeenkomsten: online, hybride en face-to-face.

Verbeter de interactie, co-creatie, goede samenwerking en echt eigenaarschap in (online) overleggen, bijeenkomsten en projecten met de leergang Participatief Leiderschap.

Herken je dit in bijeenkomsten?

 • Dezelfde mensen zijn steeds aan het woord.
 • Acties die afgesproken zijn worden niet of nauwelijks opgevolgd.
 • Als begeleider van de bijeenkomst heb je het gevoel dat je moet trekken en duwen.
 • Je wilt niet te veel te gaan ‘zenden’ maar weet niet goed hoe je dit kunt voorkomen.

Wat je graag wilt is dat

 • Iedereen zich betrokken voelt bij de bijeenkomst. Van begin tot eind.
 • Mensen van elkaar leren en elkaar inspireren.
 • Creatieve ideeën ontstaan.
 • Concrete besluiten en acties tot stand komen die opgevolgd worden.
 • Mensen in beweging komen. Dat de bijeenkomst leidt tot verandering.

Wat je nodig hebt is interactie! Door interactie in bijeenkomsten ontstaat gedeeld eigenaarschap en werk je met energie samen aan het resultaat.

Leergang Participatief Leiderschap

 • Hoe zorg je ervoor dat jij niet teveel eigenaarschap neemt?
 • Hoe stel je een programma van een bijeenkomst op?
 • Welke werkvormen kies je, online en face-to-face?
 • Hoe (bege-)leid je alles in goede banen?
 • Hoe ga je om met lastige situaties in de groep (groepsdynamica)?

Wij geven al meer dan 12 jaar antwoord op deze vragen met de in-company leergang Participatief Leiderschap.

De in-company leergang Participatief Leiderschap is een programma waarin professionals leren hoe ze met interactieve bijeenkomsten groepsprocessen in een stroomversnelling brengen. En meer eigenaarschap creëren in beleidstrajecten, projecten en programma’s.

Programma

Het interactieve programma bestaat uit 4 trainingsdagen (deze kunnen face-to-face of online gegeven worden), tussentijdse opdrachten, en 2 online reflectiebijeenkomsten en 1 online oefensessie voor het online faciliteren. Maatwerk is mogelijk, waarbij we het programma afstemmen op de mogelijkheden en de behoefte in de organisatie.

We wisselen theorie en praktijk af en we besteden aandacht aan jouw specifieke praktijksituatie. Je werkt vanaf het begin aan een eigen casus en bespreekt deze in een subgroep tijdens de reflectiebijeenkomsten.

De leergang sluit aan bij de competenties van een facilitator zoals vastgesteld door de International Association of Facilitators (IAF).

Online & hybride bijeenkomsten faciliteren

Het faciliteren van online en hybride bijeenkomsten is inmiddels een belangrijke vaardigheid geworden. In de toekomst zal er wellicht steeds een bewuste keuze worden gemaakt tussen een face-to-face, een hybride of een online bijeenkomst. Daarom is het ontwerpen en faciliteren van online en hybride bijeenkomsten een integraal onderdeel van de leergang.

Boek Hartelijk Gefaciliteerd

Het boek Hartelijk Gefaciliteerd vormt de basis van de leergang Participatief Leiderschap.

Boek Hartelijk Gefaciliteerd Basis voor Leergang Participatief Leiderschap

“Een gedegen handleiding voor adviseurs, managers en projectleiders die zich willen bekwamen en verbeteren in het ontwerpen en faciliteren van workshops. Van harte aanbevolen.” Leon de Caluwé.

Het boek is te bestellen bij managementboek.nl

Resultaat

Na afloop van leergang ben je in staat om per situatie het juiste (face-to-face, hybride of online) programma te ontwerpen en te begeleiden waarmee je processen in een stroomversnelling brengt.

Je hebt geleerd hoe je, voordat een bijeenkomst plaatsvindt, gedeeld eigenaarschap creëert. Hoe je met een zorgvuldig ontwerp van de bijeenkomst de basis legt voor succes. Je kunt een goede afweging maken voor een online of face-to-face onderdelen in het programma.

Je weet waar je extra op moet letten bij het faciliteren van online bijeenkomsten. Hoe je zorgt voor focus, verbinding en diepgang in (online) bijeenkomsten.

Je kent niet alleen diverse (online) interactieve werkvormen maar je weet ook hoe je deze het beste kunt begeleiden. Doordat je met je eigen praktijk casus hebt gewerkt is de koppeling met de praktijk direct gemaakt.

In zowel online, hybride als face-to-face workshops en overleggen, leid je met vertrouwen de groep naar een gezamenlijk resultaat en weet je om te gaan met lastige situaties.

Je hebt samen met je collega’s een gemeenschappelijke taal en aanpak voor groepsprocessen en interactieve bijeenkomsten ontwikkeld die impact heeft op de kwaliteit van jullie werk in de praktijk.

Het delen van kennis en ervaringen heeft een meerwaarde voor de ontwikkeling van de faciliteercompetentie in de eigen organisatie. Het geeft vaak een impuls voor het ontstaan van een Community of Practice of facilitatorspool in de organisatie.

Certificaat

Na afloop ontvang je het certificaat Participatief Leiderschap.

Voor wie?

De leergang is bedoeld voor adviseurs, projectleiders, programmamanagers, teamleiders en managers.

“Hele goede leergang waarbij veel ruimte is voor eigen inbreng van de cursisten. Je leert op een laagdrempelige manier om bijeenkomsten te faciliteren, met behulp van o.a. voorbereidingsvragen en werkvormen. Tijdens de leergang worden bovendien veel werkvormen toegepast waardoor je ze goed leert kennen. Een aanrader!”

Face-to-face en online training

De trainingsdagen uit deze leergang geven wij face-to-face of online: dit wordt in overleg bepaald passend bij uw organisatie. De reflectiebijeenkomsten worden online georganiseerd. Dit bespaart reistijd van alle betrokkenen en bespaart lokatiekosten.

Leergang Participatief Leiderschap en Faciliteren

Aantal deelnemers

Wij trainen in kleine groepen van 8 deelnemers omdat wij graag ruimte geven aan de praktijkvragen en -cases van de deelnemers. In de reflectiebijeenkomsten werken we daarom met 3 – 4 deelnemers per subgroep.

“Het programma heeft me vertrouwen gegeven met werkvormen aan de slag te gaan. Tijdens de training heb ik mijn eigen bijeenkomst voorbereid en die liep als een trein! Iedereen was actief betrokken en er zijn hele concrete afspraken gemaakt!”

Leren door doen!

In al onze trainingen staat leren door doen en leren van elkaar centraal. Uiteraard krijg je de kennis aangereikt die nodig is. De nadruk ligt echter op het zelf ervaren en de toepassing in jouw eigen praktijk. De trainingen zelf zijn uiteraard ook interactief.

De trainers van Hartelijk Gefaciliteerd zijn senior facilitators en putten uit hun eigen ervaringen met ontwerpen en begeleiden van interactieve bijeenkomsten. Zij delen do’s en dont’s en praktische tips. Je ervaart zelf diverse werkvormen waarop je vervolgens samen reflecteert. Je oefent met faciliteren en werkvormen tijdens de trainingen. En je werkt in het programma aan je eigen praktijkcase.

Testimonial Mariëlle van der Veen

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact met ons op. Wij gaan graag met u in gesprek over een passend aanbod bij uw wensen. Maak gebruik van het contactformulier of bel rechtstreeks met Annet Noordik, eigenaar Hartelijk Gefaciliteerd 06 55 70 50 82.

Ervaringen van cursisten

Lees hier meer ervaringen van cursisten op de onafhankelijke website www.springest.nl

Klik hieronder op de widget van Springest om de ervaringen van (oud) deelnemers te lezen. Ook kunt u hier uw eigen ervaring delen.