Leergang Faciliteren van Workshops – Basisopleiding Participatief Leiderschap Sweco

Tijdens de leergang ‘Faciliteren van Workshops – Basisopleiding Participatief Leiderschap’ leer je hoe je bijeenkomsten kunt faciliteren waar alle betrokkenen een actieve inbreng hebben en verantwoordelijkheid dragen voor het eindresultaat. Je leert gedeeld eigenaarschap creëren. Deze leergang is bedoeld voor werknemers van Sweco. 

De Leergang ‘Faciliteren van Workshops’ is compact, praktisch en heeft zich vele malen bewezen in de praktijk. Je krijgt er concrete handvatten om op een interactieve manier met energie resultaten te bereiken met groepen.

Voor wie?

Werk je bij Sweco én ben je geïnteresseerd om interactieve bijeenkomsten te ontwerpen en te begeleiden? Dan is de Leergang ‘Faciliteren van Workshops’ iets voor jou! Deze leergang is interessant voor projectleiders en -managers, omgevingsmanagers, beleidsmedewerkers, consultants en adviseurs, teamleiders en managers, stafmedewerkers, kwaliteitsmanagers en auditors en mensen bezig met Lean Six Sigma en Scrum Masters.

Wat levert de leergang jou en Sweco op?

Je leert tijdens de leergang op een hele interactieve wijze (hoe kan het ook anders) hoe je gedeeld eigenaarschap tijdens projecten creëert: dé succesfactor bij projecten. Lees het artikel projectsucces, high five! de weg er naartoe. Je krijgt concrete werkvormen aangereikt. En een stappenplan, een checklist en een template voor het ontwerpen van interactieve bijeenkomsten. Je krijgt concrete handvatten voor het omgaan met weerstand of een lage betrokkenheid. We reflecteren op de wijze waarop jij voor de groep staat (presence) en je krijgt interventies aangereikt voor het omgaan met de ‘onderstroom’. Het levert jouw organisatie op dat er slimmer resultaten worden bereikt mét de mensen in een (project-)groep of team. Dankzij goed ontworpen en begeleide interactieve bijeenkomsten nemen mensen eigenaarschap van het resultaat.

Opbouw van deze compacte, praktische leergang

De leergang bestaat uit een intake, 4,5 trainingsdagen en twee leer- en reflectiebijeenkomsten van 0,5 dag in kleinere subgroepen. De doorlooptijd van het programma is ongeveer 5 maanden. Na afloop ontvang je het certificaat Leergang Participatief Leiderschap.

Modules van de opleiding

Wil je meer in detail weten over wat elke trainingsdag inhoudt, lees dan de gedetailleerde beschrijving.

Certificaat Leergang Participatief Leiderschap

Als de leergang volledig wordt afgerond ontvangen deelnemers het certificaat voor de Leergang Participatief Leiderschap. Lees meer over faciliterend leiderschap. Wij sluiten aan bij de competenties voor de facilitator zoals de International Association for Facilitators (IAF) die wereldwijd heeft vastgelegd. Zij nemen ook in Nederland het assesment af, wat de titel Certified Professional Facilitator oplevert. In februari 2018 ontving de eerste Sweco-groep het certificaat voor the Foundation of Facilitatieve Leadership.

Trainingstijden en -data

De trainingsdagen zijn van 10.00 tot 17.00 uur bij Sweco op locatie. De leer- en reflectiebijeenkomsten zijn 2.5 uur: een bijeenkomst in de ochtend en voor de andere groep in de middag. We maken tijdens de eerste trainingsdag de indeling van de twee leer- en reflectiegroepen. De samenstelling hangt af van de duo’s die met elkaar aan de slag gaan om het ontwerp van een bijeenkomst vorm te geven. Tussen iedere dag dat we bij elkaar komen (of dit nou een trainingsdag is of een leer- en reflectiebijeenkomst), zit 3 tot 4 weken, zodat de impact op het dagelijks werk te overzien is.

Trainingsdata leergang 2021/2022:

4 november – Dag 1: Ontwerpen

16 november – Leer-en reflect bijeenkomst bij dag 1: globaal ontwerp maken van eigen sessie (adhv de workshopverkenning)

23 november – Dag 2: Werkvormen

2 december – Leer-en reflectiebijeenkomst bij dag 2: detailontwerp (draaiboek) maken voor eigen sessie

Januari ‘22 Dag 3: DISC-training door Mark Wybenga (exacte datum wordt nog bepaald)

2 februari – Dag 4: Groepsdynamica

25 februari – Dag 5: Visueel faciliteren: praatplaten leren maken voor, tijdens en na een sessie plus certificaatuitreiking

De leergang kent de volgende ingrediënten:
– Schriftelijke intake
– 4,5 trainingsdagen
– Twee leer- en reflectiebijeenkomsten
– Een exemplaar van het boek Hartelijk Gefaciliteerd t.w.v. €42,50
– Een fotoverslag na iedere trainingsdag
– Materiaalgebruik en hand-outs

Testimonial deelnemers Sweco

Leonie van den Hoek, procesmanager, omgevingsmanager en facilitator geeft de praktische toepasbaarheid een 10: “de meerwaarde voor mijn dagelijkse werk is enorm! Ik heb door de leergang een nieuwe rol kunnen pakken en kan nu benoemen wat ik daarin doe. Ik kan mijn gevoel voor menselijk handelen kwijt, mijn creativiteit en het willen samenwerken en heb nu een concreet handvat interactieve bijeenkomsten doortastend voor te bereiden”. “De trainingsdagen zijn workshops op zich.”

Emma Grijsen, projectmanager GIS & ICT, zegt over de leergang: “Ik kan dankzij de leergang nu nog beter werkvormen toepassen waar nodig en heb vaardigheden om met de groep aan de slag te laten gaan. Ik heb veel beter zicht gekregen op waar het eigenaarschap ligt van een vraagstuk. Wat ik top vond is dat het meer-laags-leren was: doen, daarop reflecteren, compacte theorie. On the go werd de leergang goed afgestemd aan de behoefte.

Eric Brave, consultant, trainer en facilitator Smart Mobility, geeft een 9 op praktische toepasbaarheid. “Ik kan nu structuur aanbrengen in het faciliteren en methodisch een groepssessie ontwerpen. En ik heb kennis gemaakt met nieuwe werkvormen”. Eric geeft de trainer Annet Noordik een 10: “aandacht en kunde. Ik heb me betrokken gevoeld vanaf de start.”

Mariëlle heeft recentelijk met een groep mensen uit haar organisatie deelgenomen aan de leergang en reflecteert hierop. Wij hebben eerder in-company opleidingen verzorgd en training gegeven aan medewerkers van zeer uiteenlopende organisaties, die op deze pagina staan genoemd.

Trainer

De Leergang ‘Faciliteren van Workshops’ wordt georganiseerd door Sweco en wordt verzorgd door Annet Noordik, oprichter en eigenaar van het bureau Hartelijk Gefaciliteerd en auteur van het gelijknamige boek. Zij is een zeer ervaren verandermanager en heeft tal van trajecten interactief vorm gegeven. Zij is gespecialiseerd in hoe de interactie tussen mensen in samenwerkingsvraagstukken en projecten te optimaliseren. En geeft sinds ruim 15 jaar training in het ontwerpen en begeleiden van interactieve bijeenkomsten. Tijdens haar werk als management consultant bij LogicaCMG heeft zij tal van sessies in- en extern bij klanten ontworpen en begeleid. Project-start-ups, planning- en planbijeenkomsten, evaluatie- en lessons learned sessies, offerte-trajecten, teambuilding en -coaching, inspraakbijeenkomsten, etc. Zij was voormalig bestuurslid van de International Association for Facilitators (IAF) en is IAF Certified Professional Facilitator. Het is haar passie en plezier dit vak anderen te leren.

Op de foto overhandigt Annet Noordik een exemplaar van haar boek Hartelijk Gefaciliteerd – Interactief Veranderen in de Praktijk aan MT-lid Eugene Grüter.

Vragen?

Je kunt Isabelle Marcelis bellen op 06 22 43 55 31 of mailen: Isabelle.Marcellis@sweco.nl. Of je neemt contact op met Annet Noordik, te bereiken op: 06-55 70 50 82 of mail: annet@harteijkgefaciliteerd.nl

Ervaringen van cursisten

Lees hier meer ervaringen van cursisten op de onafhankelijke website www.springest.nl

Klik hieronder op de widget van Springest om de ervaringen van (oud) deelnemers te lezen. Ook kunt u hier uw eigen ervaring delen.