Hoe kun je Padlet gebruiken in online trainingen?

In deze blog geven we je enkele voorbeelden van hoe je Padlet kunt gebruiken in online trainingen.

Wat is Padlet?

Padlet is een fijne tool om mee te werken in (online) trainingen en workshops. Het is een soort digitaal prikbord. Op dit bord kun je diverse soorten dingen plaatsen zoals tekst, afbeeldingen, video’s en linkjes. Vervolgens kun je dit bord delen, zodat meerdere personen er naar kunnen kijken of er in kunnen werken. Met een gratis account kun je 3 padlets (prikborden) maken.

Wat vinden we er zo fijn aan? Het is vrij gemakkelijk te gebruiken voor trainer en deelnemer. En je hoeft geen app te downloaden en als deelnemer geen account aan te maken. Daarnaast ziet er gewoon ook aantrekkelijk uit.

Hoe werk je met een Padlet in een online training?

  1. Je maakt een (gratis) account aan bij Padlet.
  2. Nadat je hebt nagedacht over het leerdoel, en een passende werkvorm kies je in Padlet een indeling. Je kunt kiezen uit 8 verschillende indelingen: Muur, Canvas, Lijst, Storyboard, Kolom, Gesprek, Kaart, Tijdlijn.
  3. Als je een indeling hebt geselecteerd, geef je de nieuwe Padlet een titel.
  4. Pas eventueel de achtergrond van de Padlet aan. Kies een achtergrond die past bij de praktijk van de deelnemers of het thema van jouw training.
  5. Plaats vragen of opdrachten op de Padlet.
  6. Tijdens de training: introduceer het gebruik van Padlet. Wat is het en hoe ziet het er uit? Doe dit bijvoorbeeld met behulp van een PowerPoint of het delen van jouw beeldscherm met Padlet in de browser.
  7. Introduceer de werkvorm. Geef duidelijke instructies over wat men in de Padlet moet doen.
  8. Deel de link van de Padlet met jouw deelnemers. Iedere Padlet (het door jou gemaakte prikbord) heeft een unieke URL. Je kopieert het adres en plakt deze bijvoorbeeld in de chat tijdens de training.
  9. Geef deelnemers de tijd om antwoorden op de Padlet te plaatsen.
  10. Bespreek zo nodig de resultaten van de Padlet in je training.

Voorbeeld 1: Vragen stellen naar aanleiding van theorie

Nadat je theorie hebt uitgelegd kun je deelnemers een aantal vragen voorleggen. Bijvoorbeeld om te toetsen in hoeverre de theorie begrepen is of om de deelnemers de theorie te laten verwerken.

  1. Bedenk een aantal vragen die je voor wilt leggen aan je deelnemers.
  2. Maak een Padlet aan en kies de indeling ‘kolom’.
  3. Maak voor iedere vraag een kolom aan.
  4. Een kolom start met een vak ‘Geef je eerste kolom een naam’. Daarin plaats je de vraag aan je deelnemers. Voeg eventueel een passende afbeelding toe.
  5. Nadat je de link met de Padlet met je deelnemers hebt gedeeld, kunnen zij in de kolom antwoorden plaatsen door op het plusje te klikken. Iedereen die de ‘Padlet’ geopend heeft, kan de antwoorden die toegevoegd worden zien.

Voorbeeld 2: Samen een begrip verkennen

Voordat je start met de uitleg van theorie kun je de voorkennis van je deelnemers inventariseren. Zodat jij als trainer een beeld hebt van de voorkennis en de deelnemers hun voorkennis geactiveerd hebben. Dat laatste is belangrijk als voorbereiding op het leren van iets nieuws.

  1. Kies een kernbegrip uit de theorie.
  2. Maak een Padlet aan en kies de indeling ‘canvas’. Kies een geschikte achtergrond. In het voorbeeld hieronder hebben we gekozen voor ‘corkboard’.
  3. Als titel van de Padlet type je de vraag over het kernbegrip in.
  4. Nadat je de link met de Padlet met je deelnemers hebt gedeeld, kunnen zij antwoorden plaatsen door op het plusje te klikken. Iedereen die de ‘Padlet’ geopend heeft, kan de antwoorden die toegevoegd worden zien. De antwoorden worden als losse kaartjes ‘op het prikbord geprikt’.
  5. Begeleid een dialoog over de associaties die er op het prikbord te zien zijn.

Meer leren? Dan is misschien de training Online Trainingen Geven wat voor jou. Daarin meer werkvormen en technieken voor het interactief maken van online trainingen en hoe je de aandacht van mensen online vast houdt. Over het behouden van online focus schreven we een aparte blog.

Speak Your Mind

*