Er was eens – creatieve online werkvorm met Padlet

Deze online werkvorm gebruik je als opwarmer voor een creatieve brainstorm of als leuke oefening voor meer verbinding en samenwerking binnen je team.

 • doel: warming-up creatieve brainstorm, samenwerken
 • tijd nodig: 10 minuten
 • minimaal aantal deelnemers: 2
 • maximaal aantal deelnemers: 12

Deelnemers bedenken tijdens een live online sessie (via MS Teams, Zoom etc.) samen een sprookje door om de beurt 1-3 woorden aan het verhaal toe te voegen. De woorden typen zij in op het online prikbord/whiteboard Padlet.

Voorbereiding

 • Maak een Padlet aan, kies de indeling Storyboard.
 • Zorg dat je ingesteld hebt dat het nieuwste bericht achteraan geplaatst wordt.
 • Maak het eerste bericht aan: Er was eens..

 

Uitvoering

 1. Introduceer de oefening. “Ik nodig jullie uit om samen een sprookje te gaan bedenken. Het sprookje noteren we in Padlet.”
 2. Licht toe wat het doel van de oefening is: een  opwarmer voor de brainstorm of een oefening waarin we samenwerken.
 3. Leg indien nodig uit hoe Padlet werkt. Deel je scherm met Padlet zodat men weet wat men gaat zien als men de link opent. Check of het tot nu toe duidelijk is.
 4. Vertel dat je pas 1- 3 woorden in mag vullen op de Padlet als ze de beurt hebben gekregen.
 5. Deel de link naar de Padlet met de deelnemers aan de live online sessie. Check of iedereen Padlet in de webbrowser heeft geopend.
 6. Nodig de eerste deelnemer uit om het verhaal met 1 – 3 woorden aan te vullen. Dit doen ze door een nieuw bericht met daarin de 1 – 3 woorden in Padlet te plaatsen. Door de instelling plaatst Padlet het bericht vanzelf na het laatste bericht. Laat de deelnemer de beurt doorgeven aan een ander.

Op deze wijze ontstaat een nieuw sprookje.

Have fun!

Tips

Padlet is een online prikbord waarmee je makkelijk samen het verhaal op kunt bouwen.  Maar het kan natuurlijk ook met bijvoorbeeld online whiteboards zoals Miro of Mural.

Hoe werk je met een Padlet in een online training of workshop? Lees hierover meer in onze blog over Padlet.

Achtergrond

Het unieke sprookje komt tot stand door de input van een ander te accepteren en daar op voort te borduren. De oefening helpt mensen bij het aannemen van een ‘ja, en’ houding. Met een ‘ja, en’ houding bedoelen we dat je open staat voor het idee van een ander en het gebruikt om daarmee weer nieuwe ideeën te ontwikkelen. En dit is een helpende houding als je wilt divergeren en je veel verschillende ideeën wilt genereren.

Door te werken aan één verhaal ontstaat iets gezamenlijks. In de Padlet ziet iedereen het verhaal groeien. En ieders bijdrage is terug te zien. Dat werkt verbindend in een online sessie.

De werkvorm wordt in face-to-face sessies ook wel gebruikt als energizer. In dat geval staan mensen in tweetallen tegen over elkaar en maken dan samen een sprookje. Voor improvisatie theatergroepen is het een bekende opwarmer voorafgaand aan een voorstelling.

Training en begeleiding

Meer leren over verbinding en interactie in online sessies? Dan is misschien de training Online BIjeenkomsten Faciliteren of Online Trainingen Geven wat voor jou. Daarin meer werkvormen en technieken voor het interactief maken van online workshops of trainingen en hoe je de aandacht van mensen online vast houdt.

Gratis e-boek online overleggen/vergaderen

Heb je het gratis e-boek ‘Online Teamspirit – de magie van slim online overleggen’ al? Daarin een handig vijfstappenplan voor ieder online overleg of vergadering met tips per stap. Download deze gratis op deze pagina.

Speak Your Mind

*