Check-in met het weerbericht – online werkvorm

Een eenvoudige visuele check-in waarmee je deelnemers laat ‘landen’ in de meeting. Dit bevordert de verbinding en maakt focus tijdens de meeting makkelijker.

  • doel: check-in
  • tijd nodig: 10 minuten
  • minimaal aantal deelnemers: 2
  • maximaal aantal deelnemers: 8

Voorbereiding

Vraag deelnemers om een stift en een stuk papier te pakken. Een pen kan ook maar is minder makkelijk leesbaar.

Uitvoering stap voor stap

  • Welk weertype geeft het beste weer hoe jouw dag tot nu toe verlopen is? Teken dit weertype met een stift op een blaadje.
  • Geef iedereen een voor een het woord. Laat de tekening zien (voor de camera) en licht deze kort toe.
  • Erken en waardeer de bijdragen. Ga geen uitgebreide gesprekken aan naar aanleiding van de antwoorden. En als blijkt dat iemand op dit moment er niet prettig bij zit, vraag dan of er ergens mee in de meeting rekening gehouden moet worden.

Tips

Laat deze check-in vooraf gaan door de online energizer Kom uit je stoel! De laatste opdracht van de energizer luidt dan: “Kom uit je stoel en pak een stift en een stuk papier.” En ga vervolgens verder met de werkvorm Het weerbericht.

Achtergrond

Deelnemers zijn in een online meeting letterlijk meer op afstand en worden niet vanzelf echt ‘in de meeting’ getrokken. Je zit vaak ergens alleen en de online meeting roept de associatie op van TV of video kijken. Niet iets waarvan je dus vanzelfsprekend onderdeel uit maakt. Eén van de uitdagingen bij online meetings is dan ook het creëren van verbinding.

Verbinding is nodig om je eigenaar te kunnen voelen van het proces en van het resultaat van een meeting. Verbinding komt tot stand als iedere deelnemer zich gezien, erkend en gehoord voelt. En dat is wat je met deze check-in doet. Je geeft iedere deelnemer in het begin ruimte om van zich te laten horen en te delen hoe het met hem/haar gaat. Dit delen van gevoelens maakt vervolgens weer de weg vrij voor focus op de online meeting.

Trainingen

In de training Online Bijeenkomsten Faciliteren leer je in 3 live online sessies van 2 uur hoe je met de juiste online tools, faciliteertechnieken en workshopontwerp zorgt voor focus, verbinding en verdieping in jouw online workshop, training, brainstorm of teamsessie.

In de training Slim Online Overleggen l(van slechts 1 uur!) leer je aan de hand van 7 compacte videolessen hoe je met een goede structuur en passende werkvormen gedeeld eigenaarschap en echte betrokkenheid creëert in jouw online vergadering of overleg.

Contact

Heb je vragen over onze trainingen, een in-company programma of over het laten begeleiden van een bijeenkomst? Neem dan gerust contact met ons op.

Speak Your Mind

*