Zorg je ook voor veiligheid in de bijeenkomst? Negen tips.

Deelnemen aan een bijeenkomst wordt regelmatig door mensen als onveilig ervaren. Zeker in deze tijden van reorganisaties is dit begrijpelijk. Vaak zijn het gevoelens zoals ‘ze letten op me’, ‘wat vinden ze ervan als ik dit ga zeggen?’ enzovoort.  En zeker als je als deelnemer wordt gevraagd om uit je comfortzone te treden zoals in een brainstorm. Of bij een teambuildingsbijeenkomst. Het maken van een jaarplan of een project kick-off. Hoe creëer je een veilige sfeer in de groep zodat je op een prettige manier echt resultaat boekt? Lees verder.

Image

Ria van Dinteren is adviseur op het gebied van leren. Zij gebruikt hiervoor de kennis die bestaat over het functioneren van onze hersenen.  Zij zegt: “Als het met de veiligheid goed zit, is het reptielenbrein in ruststand en kun je focussen op andere dingen zoals leren. Zonder veiligheid in een groep of organisatie is er geen leren mogelijk” (bron: ‘Hersenen gebruiken’, vakblad groen onderwijs 10, 25 september 2012). Dit geldt op scholen, voor leerlingen, maar net zo goed voor volwassenen in organisaties! We besteden hier vaak te weinig aandacht aan waardoor we tijd en energie verliezen, die juist zo kostbaar is. Maar hoe doe je dat dan, als leidinggevende, projectleider, adviseur, beleidsmedewerker of als facilitator?

Als je met groepen werkt is het dus goed om jezelf af te vragen hoe veilig de mensen zich voelen.  En hoe zorg JIJ ervoor dat de deelnemers zich veilig voelen? Denk daar eens tien tellen over na en lees dan verder.

Negen manieren om een veilige setting in een groep te creëren:

  • Zorg dat de groep jou al kent. Als jij de groep nog niet kent is het prettig om, voordat je met de groep aan de slag gaat, al een moment van kennismaking gehad te hebben. Bijvoorbeeld door aan te schuiven bij een bestaand overleg. Of door individuele gespreken met enkele groepsleden.
  • Zorg dat men zich goed voelt in de fysieke ruimte. Die draagt ook bij aan een prettig en veilig gevoel. De akoestiek en de aankleding zijn daarbij van belang.
  • Gebruik muziek. Aan het begin van een bijeenkomst of tussendoor. Rustige, prettige of hele herkenbare muziek bijvoorbeeld.
  • Doe een check-in. Dit is een werkvorm voor aan het begin van een bijeenkomst om mensen te laten ‘landen’. Lees hier meer over de werkvorm ‘de check-in’
  • Zorg dat de bijeenkomst eerlijk en prettig wordt ingeleid door de opdrachtgever. Wij vragen, als er sprake is van een opdrachtgever, hen daarin vaak authentiek te zijn. Door een persoonlijke ervaring of een persoonlijke opvatting of visie rondom een bepaald onderwerp kenbaar te maken.
  • Gebruik kennismakingswerkvormen. Kies dan wel een speelse, en niet het rijtje af: dat voelt vaak juist minder prettig en veilig.
  • Doe iets in tweetallen. Dit is goed voor de veiligheid in het begin van een bijeenkomst. Of in kleinere groepen waarna plenaire terugkoppeling volgt.
  • Leg voor de groep zichtbaar vast wat men voorbrengt aan ideeën.  Zo voelt iedereen zich in gelijke mate gehoord en gezien.
  • Kies de juiste werkvorm. Het gebruik van werkvormen in het algemeen draagt vaak erg bij aan een gevoel van veiligheid, doordat de werkvorm de manier is waarop de inhoud tot stand komt.
  • Wil je je verder bekwamen in het begeleiden van groepen? Kijk dan eens naar het drieluik van trainingen die wij geven op dit vlak. Sinds jaren geven wij training op basis van ons eigen boek Hartelijk Gefaciliteerd. We hebben inmiddels honderden mensen getraind.
  • Is de veiligheid van mensen in jouw veranderproces van cruciaal belang? Wij ondersteunen organisaties met deze vraagstukken.

Volgende blog: Hoe je voor de groep staat is cruciaal

De wijze waarop jij voor de groep staat en deze begeleid naar resultaat is essentieel. Hoe ga je om met dominante deelnemers? Hoe is je eigen stem en houding? Wij noemen dit presence. Hierover gaat onze volgende blog.

Comments

  1. Mooi! Helemaal mee eens. Sinds kort gebruik ik ook muziek, en verschillende deelnemers zeiden na afloop hoe prettig ze dit vonden! Bijzonder, hoe simpel het kan zijn.

Speak Your Mind

*