Daar sta je dan. Die ene toch al lastige deelnemer staart je glazig aan. En zegt: “Ik begrijp helemaal niet wat we nu moeten gaan doen!” Je voelt je warm worden. En je twijfelt. Je introductie van dit onderdeel was inderdaad niet helemaal tiptop. Je co-facilitator staat rustig te wachten met een blik van “doe iets!”.
Mmm… dat voelt niet helemaal lekker! Hoe anders? Deze punten geven onze cursisten vaak veel houvast:
Stel de juiste vraag
Een goeie vraag maakt energie en creativiteit los. Open deur? Ja, maar wel een kunst om het goed te doen. Als de deelnemers de vraag niet goed begrijpen, ligt het aan de vraag zelf en zelden aan de deelnemers. Wat draagt het bij aan het resultaat van de bijeenkomst? Wat wil je precies van ze weten? Sluit het aan bij hun belevingswereld? Levert de vraag voldoende diversiteit aan ideeën op? En schrijf de vraag goed leesbaar op, zodat de deelnemers hem nog even goed in zich op kunnen nemen. In ons boek vind je een paragraaf over de kracht van een goede vraag.
Materiaal piekfijn in orde
Goed verzorgd materiaal is als een persoon die onberispelijk gekleed is; je aandacht gaat naar de persoon, naar de essentie. Je wordt niet afgeleid door slordigheid. Dus schrijf (overdreven) leesbaar op de flip-over of pinwand en maak gebruik van diverse kleuren. Zo maak je het visueel aantrekkelijk. En zorg dat je flipover of pinwand op de juiste plek staat. En o ja, zit er nog voldoende inkt in de stiften? Wij gebruiken de stiften van Neuland: ze schrijven erg fijn en zijn navulbaar.
Soepele samenwerking met je co-facilitator
Het beste compliment wat je hier kunt krijgen is: “Jullie werken zeker al jaren samen!”. Terwijl je zegt “inderdaad, goed gezien!”, weet je dat je de taakverdeling vooraf goed hebt afgesproken. Het principe is simpel: jij neemt als facilitator het groepsproces voor je rekening en hoeft je geen zorgen te maken over de materialen, want dat is in goede handen bij de co-facilitator. Dus jij zorgt dat de dialoog in de groep goed loopt en bijvoorbeeld iedereen een bijdrage kan leveren. De co-facilitator zorgt ervoor dat de resultaten duidelijk worden vastgelegd. De co-facilitator is als het ware de facilitator van de facilitator.
Meer tips?
- In onze trainingen krijg je meer handreikingen voor het slimmer werken met groepen naar resultaat. (reviews).
- Eén van onze trainingen is Werkvormen die Werken, als onderdeel van ons palet aan trainingen die opleidt tot het certificaat voor Foundation for Faciitative Leadership. Lees meer.
- Wij verzorgen periodiek inspiratiesessies, ter kennismaking met ons en onze trainingen. Lees meer
Speak Your Mind