Surfen op de golven van de groep……wat doe ik als ‘nattigheid voel’?

Door Gunilla Blijsie en Annet Noordik

De facilitator draait door! Groepsdynamica in praktijk. Dit was de titel van het 10e IAF-congres van vrijdag 21 juni waar Gunilla Blijsie en Annet Noordik de workshop ‘Surfen op de golven van de groep’ gaven. Het Hartelijk Gefaciliteerd framework voor groepsdynamica was daarbij het uitgangspunt. Dit staat hieronder afgebeeld. Wij onderscheiden drie componenten in groepsdynamica.

Figuur groepsdynamica 3 elementen

Ten eerste: je eigen presence: hoe sta jij voor de groep? Vooral in je houding, gedrag, oogcontact, stemgebruik en energie.  Sta je een beetje soepel op je surfplank?

Ten tweede: ‘Ik in actie’. Dit gaat over hoe jij de ander in beweging zet met werkvormen en hoe je de dialoog begeleidt. Voel je de ‘golven’ een beetje aan?

En ten derde het omgaan met lastige groepsverschijnselen; zoals de stille willies, de stokpaardberijders, de lang-van-stofmensen en de online deelnemers.

Natte voeten! En wat als je niet in flow komt, maar het gedrag van de groep juist als een golf over je heen komt? En je kletsnat wordt? Hierbij een paar praktische handvatten.

Surfen gaat goed! Beeld je de situatie in dat je in de ‘flow’ zat met een groep. Het ging geweldig! Wat was jouw bijdrage hieraan? En wat deed het flow-moment met jou? Houd het antwoord even vast (schrijf het eventueel voor jezelf op). Neem dan nu een situatie in gedachten die niet lekker liep. Wat gebeurde er? Wat deed het met jou? Wat deed je en waarom deed je wat je deed? Schrijf dit ook op. Kijk nu welke elementen uit die flowsituatie je kunt toepassen op de moeilijke situatie. Het leverde in de workshop bij de meeste deelnemers nieuwe inzichten op, namelijk:

  • Doe wat bij je past; doe waar je zelf in gelooft. Zoals Professor Thijs Homan bij zijn keynote speech zei: “Je bent als facilitator effectief door de match met datgene wat je doet”.
  • Sluit aan bij de specifieke behoefte van de groep. Dus in plaats van zelf bij te gaan sturen kun je ook vragen aan de groep waar behoefte aan is.
  • Laat aan de groep zien wat de consequentie is van bepaalde keuzes.
  • En blijf vooral bij jezelf! In dit geval ging het er om te vertrouwen dat je iets unieks hebt bij te dragen. Iets van jezelf laten zien bleek ook één van de sleutels te zijn in een specifieke situatie. Kwetsbaarheid nodigt kwetsbaarheid uit.
  • En tenslotte bleek een lastige deelnemer niet voor natte voeten te zorgen door deze in de pauze zonder oordeel te vragen: “Peter, wat is jouw behoefte?

Veel succes en plezier bij het pakken van ook die lastige golven! Reageer op onze blog door ons en anderen te laten weten in welk woelig water jij wel eens bent beland met een groep. Welk inzicht of welke tip wil je de lezer mee geven? Op 9 december is de eerstvolgende open inschrijving training Groepsdynamica voor Facilitators weer. We geven ook regelmatig in-company trainingen.

Het IAF staat voor the International Association of Facilitators. Dit is de beroepsvereniging voor professionals die workshops, brainstormsessies en vergaderingen faciliteren.

Ter ere van het 10e IAF-congres is het boek ‘Faciliteren zonder omwegen – 24 praktijkvoorbeelden’ uitgereikt, het eerste exemplaar aan Professor Thijs Homan, die de key-note speaker was op het congres. Een prachtige bundeling van ervaringen van zeer uiteenlopende praktijkcases over het toepassen van faciliteren in de praktijk. Wij hebben hierin ook een praktijkcase beschreven. Meer informatie over dit boek en bestellen.

Speak Your Mind

*