Hoe sta jij voor de groep? Zes tips voor een goede ‘presence’

Ken je dat? De slechte opening van een vergadering of een bijeenkomst. Je voelt de energie al wegvloeien en denkt: “nog twee uurtjes,…..”Of je denkt juist: “ach, we maken er gewoon een mooie meeting van.” Niet iedereen vindt het makkelijk om voor de groep te sprankelen en te stralen, en geeft energiek de koers aan. Dat is een grote kunst en ook een beetje een kunde. 

Het sleutelwoord is hier ‘presence’: hoe sta je voor de groep? Stevig én in verbinding met jezelf en de groep? Mensen ‘scannen’ je in de eerste paar minuten. “Accepteer ik deze persoon als ‘de kapitein’ en stap ik ‘op haar/zijn schip?’ Dit is een belangrijk aspect als we mensen trainen en coachen.

Image

Hoe het soms gaat Esther is beleidsadviseur. Zij heeft haar presentatie goed voorbereid. En verder de zaal, beamer, handout, ready to go! Ze is wel wat nerveus, hoe zal het verhaal ‘vallen’? Er zijn wel wat kritische vragen te verwachten…Ze heet iedereen welkom en begint haar verhaal, met een beetje gebogen schouders voor de groep. Kijkt dan weer links en dan weer rechts, maar kijkt lang niet iedereen aan. Haar stem is wat zacht. En ze praat wat snel, om te voorkomen dat er iemand tussendoor komt met een lastige vraag……. Wat denk je, creëert zij draagvlak en betrokkenheid voor haar beleidsstuk?
Hoe het ook kan Bianca is projectleider. Zij wil graag als resultaat van haar projectteambijeenkomst dat mensen meer gaan doen wat ze zeggen. Want te vaak schuiven actiepunten van de notulen door naar een volgende vergadering terwijl de deadline verstreken is. Ze denkt na over haar intentie, en over de manier waarop zij de vergadering straks zal openen. Zij kiest voor de werkvorm de thermometer, waarin ze de groep vraagt in een matrix de volgende vraag te beantwoorden: onze projectteamoverleggen zijn ‘prettig’ en ‘effectief’. Bianca kletst met wat binnendruppelende deelnemers. Gaat staan voor de groep. Voelt haar voeten stevig op de grond wat haar helpt te ‘aarden’. Opent de meeting en stelt de vraag: “hoe prettig en effectief zijn jullie meetings doorgaans?”. Ze komt krachtig maar toch ook sympathiek over. Dat eerste zit haar in haar stem en houding, dat tweede in haar mimiek. Een mooie start van de bijeenkomst.Schermafbeelding 2013-03-07 om 11.41.16

Zes tips om jouw presence te verbeteren:

  • Denk goed na over je doel: wat wil je bereiken met de groep? Oftewel: wat is je intentie? Welke gedrag is daarvoor nodig? Als je betrokkenheid wilt, wat vraagt dat dan van jouw houding?
  • Welke houding (fysiek), stem gebruikt en welke mimiek is passend? Oefen je opening eens voor de spiegel of met een collega.
  • Zorg dat je vertrouwd bent met de groep. Maak van te voren kennis met wat deelnemers en ontdekt dat het mensen zijn zoals jij zelf.
  • Neem de tijd om even rustig zitten voordat de deelnemers binnenkomen. Sluit je ogen, adelm rustig door je buik, Voel je voeten en spreek je intentie meerdere keren uit in je hoofd. De Open Universiteit heeft daar een korte videoinstructie voor gemaakt. Sta je met z’n tweeën voor de groep, neem dan daar samen even de tijd voor. Wij doen dit zelf vaak vlak voor een sessie of training.
  • Programmeer jezelf. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “ik ben open en eerlijk”. Of: “deze groep is er niet op uit om het mij lastig te maken”. Of: “Ik vertrouw erop dat het goed gaat. Of: ‘Ik ben rustig”.
  • En pas een treffende werkvorm toe. Werkvormen zijn erg behulpzaam om een bijeenkomst goed te starten. Je opent kort en past een kennnismakings-werkvorm of ‘opwarmer’ toe (zie het verhaal over Peter). Het breekt het ijs, de groep maakt verbinding met het onderwerp en elkaar en jij kan even rustig ademhalen en makkelijker doorpakken als de interactie al op gang is. Het is als het ware een makkelijke manier om ‘er in te komen’ zonder dat het allemaal op jouw schouders rust.

Tijdens onze training Groepsdynamica voor de facilitator gaan we uitgebreid in op ‘presence’. En daarnaast op hoe je de groep in beweging kunt zetten (interactievaardigheden) en hoe je om kunt gaan met groepsverschijnselen, als passiviteit, dominantie of weerstand.

Ons volgende blog gaat over de intake en voorbereiding van een sessie. Want ook daar horen en zien wij nog veel ruimte voor verbetering,

Trackbacks

  1. […] bewust zijn wat je eigen houding en gedrag voor de groep doet: wij noemen dit ‘presence’ (zie blog met zes tips).  Hoe communiceer je? Wat straal je uit? Het tweede aspect hierin is omgaan met […]

Speak Your Mind

*