Je bent opgeleid tot scrum master. Je hebt ervaring met scrum- bijeenkomsten of gaat daar binnenkort mee starten. Het Agile framework biedt een uitstekend houvast. Maar je voelt je nog niet of niet altijd krachtig voor de groep. Hoe ga jij om met groepsprocessen en situaties die je lastig vindt in groepen?
Rollen scrum master
Als scrum master heb je verschillende rollen: aanjager, trainer, coach en facilitator. Wil je krachtiger staan voor groepen in allerlei situaties dan is het zaak meer grip te krijgen op het groepsproces. En dus is het van belang dat je de verschillende rollen met bijbehorende interventies kent en situationeel kunt inzetten.
Versterk je rol als facilitator
Hoe sta jij voor de groep? Hoe ga je om met groepsdynamiek? Hoe combineer je daarbij de verschillende rollen van aanjager, coach, trainer en facilitator? Je wilt het psychologsich contract met de groep onderhouden, hoe doe je dat? Welke andere werkvormen kun je toepassen naast de scrum-werwijze die maken dat je het resultaat nóg beter bereikt samen met de groep? En hoe faciliteer je met energie en plezier de scrum-bijeenkomsten? Wij zijn experts in het ontwerpen en begeleiden van interactie. Dit doen wij voor vele klanten. Daarnaast geven wij al jaren training in faciliteren aan medewerkers van tal van organisaties. Ben je opgeleid tot scrum master en wil je krachtiger voor de groep staan, dan is de training ‘Krachtig voor de Groep’ zeker iets voor jou.
Training Krachtig voor de Groep voor scrum masters
Hoe krijg je meer grip op de groep? Hoe en wanneer intervenieer je? Je leert anders kijken en omgaan met ‘lastige situaties’ om het Agile-Framework nog optimaler te benutten. Tijdens deze zeer praktische training leer je:
- Omgaan met groepsdynamiek: Hoe krijg je meer grip op de groep? Hoe en wanneer intervenieer je? Je leert anders kijken en omgaan met ‘lastige situaties’ om het Agile-Framework nog optimaler te benutten.
- Presence: Hoe sta jij voor de groep? Hoe kom jij over? Hoe stap jij de groep in? Hoe blijf je in je kracht voor de groep?
- Werkvormen: We bieden je een heel divers palet aan werkvormen om meer te kunnen variëren. Dit zijn onder andere werkvormen voor het anders opstarten, energizers en werkvormen voor teambuilding.
- Neutraliteit: We leren je hoe je neutraal kunt blijven, ook al ‘vind je er iets van’. Hoe onderzoek je zonder oordeel? Hoe herstel je je weer als je uit je kracht raakt?
- Gedeeld eigenaarschap: Hoe hou je dit vast op een positieve en plezierige manier?
Voor wie? Voor scrum masters of mensen die werken met Scrum en bekend zijn met de aanpak en de Scrum-taal. Dit zorgt voor een gemeenschappelijk referentiekader vanuit ieders praktijk.
Aanpak en duur van de training De training is interactief en praktisch. De trainingsopzet en -duur is afhankelijk van het instapniveau en de leer- en ontwikkelbehoefte van de deelnemers.
Opzet van de training
We gaan praktisch aan de slag! Dat wil zeggen: in een open, plezierige setting met een niet al waarin veel ruimte is voor reflectie op praktijksituaties en individuele vragen.
In-company Deze training geven wij alleen in-company. De open-inschrijving in-company is een variant die we daarbij steeds vaker toepassen: dat wil zeggen dat de training intern bij een organisatie wordt aangeboden en iedere deelnemer zich inschrijft voor de training via ons. Wij handelen alles administratief af en sturen de factuur naar iedere individuele deelnemer. Dat betekent dat je niet zelf een (grote) groep deelnemers hoeft te organiseren en mensen van verschillende afdelingen deel kunnen nemen, zonder last te hebben van de vraag: “en wie betaalt dat?” Want dat regelt een individuele medewerker dan met zijn of haar manager.
Certificaat Je ontvangt van ons het certificaat Foundation of Facilitatieve Leadership na afloop van de training, MITS voldaan wordt aan een bepaalde opzet van de training waarbij de comeptenties van de facilitator goed aan bod komen.
Deelnemers over de training: Roland van Dalen, Engineer bij Tennet zegt daarover: “Ik heb veel gehad aan de trainingen van Hartelijk Gefaciliteerd in mijn werk, want weet nu hoe ik nóg beter ik de Scrum bijeenkomsten kan faciliteren. Ik ben me bewuster van mijn eigen rol en houding voor de groep en wat dit doet met de groep omdat we daarmee hebben we geoefend. Neutraal blijven valt niet altijd mee. Omdat je werkt met je eigen collega’s. Maar juist dan is des te belangrijker! De praktische handvatten en het sparren met collega’s die tegen dezelfde dingen aan lopen als ik heeft mij opgeleverd dat ik met veel meer plezier de Scrum bijeenkomsten begeleid.”
Wouter Niks, Facilitator en scrum master verbeeldt de toegevoegde waarde van onze trainingen als volgt:
Over Hartelijk Gefaciliteerd
Wij zijn specialisten in het ontwerpen en faciliteren van interactieve bijeenkomsten. Dit doen wij sinds ruim 15 jaar. Ons eigen boek Hartelijk Gefaciliteerd, interactief veranderen in de praktijk is een belangrijke bron tijdens onze trainingen.
Wij sluiten aan bij de competenties voor facilitators zoals beschreven door de IAF: the International Association of Facilitators. In Nederland vertegenwoordigd door de IAF-Benelux. Zij certificeren via een assessment mensen tot Certified Professional Facilitator.
Wat anderen zeggen over onze trainingen Anderen waren enthousiast en gaven ons de afgelopen jaren gemiddeld een 9 voor onze trainingen op de onafhankelijk website Springest voor opleidingen en trainingen.