Faciliterend Leiderschap voor Scrum Masters

Je bent opgeleid tot scrum master. Je hebt ervaring met Daily Scrum meetings of gaat daar binnenkort mee starten. Het Agile framework biedt een uitstekend houvast. Maar je voelt je nog niet of niet altijd krachtig voor de groep. Hoe ga jij om met groepsprocessen en situaties die je lastig vindt in groepen? Hoe zorg je voor meer variatie in werkvormen? Gedeeld eigenaarschap moet je onderhouden. Hoe doe je dat en voorkom jij dat je teveel ‘de eigenaar’ wordt? Volg de praktische en compacte leergang Faciliterend Leiderschap voor Scrum Master, mét certificaat!

Rollen scrum master
Als scrum master heb je verschillende rollen: aanjager, trainer, coach en facilitator. Wil je een Development Team goed kunnen faciliteren dan is het zaak meer zicht en grip te krijgen op het groepsproces. En dus is het van belang dat je de verschillende rollen met bijbehorende interventies kent en situationeel kunt inzetten.

Versterk je rol als facilitator
Welke werkvormen kies je en hoe sta jij voor de groep? Welke werkvormen gebruik je en zou je slimmer kunnen inzetten? En hoe faciliteer je met energie en plezier de Daily Scrums? Wij zijn experts in het ontwerpen en begeleiden van interactie. Dit doen wij voor vele klanten. Daarnaast geven wij al jaren training in faciliteren aan medewerkers van tal van organisaties. Ben je opgeleid tot scrum master en wil je krachtiger voor de groep staan, dan is de training Faciliterend Leiderschap voor Scrum Masters zeker iets voor jou.

Training Krachtig voor de Groep voor scrum masters – onderdelen:

  • Omgaan met lastige situaties: Hoe krijg je meer grip op de groep? Hoe en wanneer intervenieer je? Je leert anders kijken en omgaan met ‘lastige situaties’ om het Agile-Framework nog optimaler te benutten.
  • Presence: Hoe sta jij voor de groep? Hoe kom jij over? Hoe stap jij de groep in? Hoe blijf je in je kracht voor de groep? Welke rol is wanneer relevant en welke interventies passen daarbij?
  • Neutraliteit: We leren je hoe je neutraal kunt blijven, ook al ‘vind je er iets van’. Hoe onderzoek je zonder oordeel? Hoe herstel je je weer als je uit je kracht raakt?
    Gedeeld eigenaarschap: Hoe hou je dit vast op een positieve en plezierige manier?
  • Werkvormen: We bieden je een heel divers palet aan werkvormen om meer te kunnen variëren. Dit zijn onder andere werkvormen voor het anders opstarten, energizers en werkvormen voor teambuilding.
  • Ontwerp: hoe ontwerp je jouw scrum meeting ANDERS? En zorg je voor variatie als de setting daar om vraagt?

Voor wie? Voor scrum masters of mensen die werken met Scrum en bekend zijn met de aanpak en de Scrum-taal. Dit zorgt voor een gemeenschappelijk referentiekader vanuit ieders praktijk.

Opzet van de training
We gaan praktisch aan de slag! Dat wil zeggen: in een open, plezierige setting met een niet al te grote groep, waar veel ruimte is voor reflectie op praktijksituaties en individuele vragen. De opzet van de training en of dit één dag of meerdere dagen is, is maatwerk, gebaseerd op de behoefte van de deelnemers. Hierbij kan gekozen worden uit bovenstaande onderdelen of kunnen onderdelen uit andere trainingen toegevoegd worden, zoals bijvoorbeeld visueel faciliteren, teambuilding begeleiden, etc.

Certificaat Je ontvangt van ons het certificaat Foundation of Facilitatieve Leadership na afloop van de training mits de trainingsopzet zodanig is dat alle competenties van de facilitator aan bod komen.

Locatie Deze training bieden wij nu alleen aan als in-company. De training kan in heel Nederland op een zelf gekozen locatie worden gegeven.

Belangstelling Als u belangstelling heeft voor deze training neemt u dan contact met ons op via het contactformulier of bel Annet Noordik op 06-55 70 50 82.

Deelnemers over de training: Roland van Dalen, Engineer bij Tennet zegt daarover: “Ik heb veel gehad aan de trainingen van Hartelijk Gefaciliteerd in mijn werk, want weet nu hoe ik nóg beter ik de Scrum bijeenkomsten kan faciliteren. Ik ben me bewuster van mijn eigen rol en houding voor de groep en wat dit doet met de groep omdat we daarmee hebben we geoefend. Neutraal blijven valt niet altijd mee. Omdat je werkt met je eigen collega’s. Maar juist dan is des te belangrijker! De praktische handvatten en het sparren met collega’s die tegen dezelfde dingen aan lopen als ik heeft mij opgeleverd dat ik met veel meer plezier de Scrum bijeenkomsten begeleid.”

Wouter Niks, facilitator en scrum master verbeeldt de toegevoegde waarde van onze trainingen als volgt:

Over Hartelijk Gefaciliteerd
Wij zijn specialisten in het ontwerpen en faciliteren van interactieve bijeenkomsten. Dit doen wij sinds ruim 15 jaar. Ons eigen boek Hartelijk Gefaciliteerd, interactief veranderen in de praktijk is een belangrijke bron tijdens onze trainingen.

Wij sluiten aan bij de competenties voor facilitators zoals beschreven door de IAF: the International Association of Facilitators. In Nederland vertegenwoordigd door de IAF-Benelux. Zij certificeren via een assessment mensen tot Certified Professional Facilitator.

Wat anderen zeggen over onze trainingen 
Anderen waren enthousiast en gaven ons de afgelopen jaren gemiddeld een 9 voor onze trainingen op de onafhankelijk website Springest voor opleidingen en trainingen.

Lees hier meer ervaringen van cursisten op de onafhankelijke website www.springest.nl

Klik hieronder op op het Springest-logo om de ervaringen van (oud) deelnemers te lezen. Ook kunt u hier uw eigen ervaring delen.


Ervaringen van cursisten

Lees hier meer ervaringen van cursisten op de onafhankelijke website www.springest.nl

Klik hieronder op de widget van Springest om de ervaringen van (oud) deelnemers te lezen. Ook kunt u hier uw eigen ervaring delen.