Leergang Participatief Leiderschap: deel 3 – Groepsdynamica, Grip op de Onderstroom

Wij bieden deze training live ONLINE of fysiek, als open inschrijving en in-company.Hoe blijf je in je kracht als je met een groep werkt? Hoe voorkom je dat je de aap op je schouders neemt? Wat zie je in de onderstroom, en hoe ga je ermee om? Hoe kom je over voor de groep (presence), face-to-face en online? Met dergelijke vragen gaan we aan de slag tijdens de training Groepsdynamica. Hoe blijf je vanuit autonomie in verbinding, hoe blijf je neutraal in plaats van meegenomen te worden en hou je grip op de onderstroom?

LET OP: Deze training is een aanvulling op deel 1 (en 2) van de leergang Participatief Leiderschap. Als je een bijeenkomst goed ontwerpt (deel 1 van de leergang Participatief Leiderschap) en werkvormen inzet die goed aansluiten bij de doelgroep en de context (deel 2 van de leergang Participatief Leiderschap) dan zijn er daardoor minder lastige situaties in groepen. De training Groepsdynamica, Grip op de Onderstroom kun je alleen volgen als je deel 1 uit de leergang, het Ontwerpen van Interactieve Bijeenkomsten, gevolgd hebt of voldoende kennis hebt van het ontwerpen van interactieve bijeenkomsten. Het kan zijn dat je al over een breed palet aan werkvormen beschikt. Daarom stellen we deel 2 van de leergang Participatief Leiderschap niet verplicht om gevolgd te hebben voorafgaand aan de training Groepsdynamica, Grip op de Onderstroom. 

Wij hebben in de loop der jaren ons eigen lemniscaat-model en bijbehorende aanpak ontwikkeld voor groepsdynamica: eenvoudig, compleet en overzichtelijk. De drie elementen die je daarin ziet staan vormen de kapstok tijdens deze training. Je reflecteert op je eigen gedrag voor een groep: hoe kom je over? We noemen dit ‘presence’. We gaan in op het (h)erkennen van groepsprocessen en -dynamieken en hoe je kunt omgaan met wat jij waarschijnlijk bestempelt als ‘lastige situaties in groepen’.

Onderdelen van de training

  • Ken je groep: de voorbereiding van een online en face-to-face bijeenkomst
  • Hoe kom JIJ over? Inzicht in je eigen presence.
  • Wat haalt je uit je kracht en hoe herstel je jezelf dan weer?
  • Interventies voor het omgaan met de onderstroom
  • Do’s, don’ts en tips uit de dagelijkse praktijk van de trainers

Voor wie?

De training is bedoeld voor adviseurs, projectleiders, trainers, teamleiders en managers die zicht willen hebben op hoe zij over komen op een groep. En op hoe zij hun eigen gedragsrepertoire kunnen uitbreiden teneinde goed in staat te zijn om een participatieve sfeer te scheppen, waarin mensen actief deelnemen en verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast geeft deze training je meer inzicht in ‘de onderstroom’: de groepsdynamiek en hoe je hiermee effectief kunt omgaan. We veronderstellen kennis van werkvormen bekend. Deze training vraagt ervaring in het begeleiden van groepen naar resultaat. Dat wil zegen dat je minstens tien bijeenkomsten hebt gefaciliteerd en toe bent aan een volgende stap. De training het Ontwerpen van Interactieve Bijeenkomsten die wij geven biedt voorafgaand aan deze training een goede basis.

Aanpak van de training

Het accent van de training ligt op het ervarend leren, met oefenvormen in kleine subgroepen. We werken met twee trainers in de ochtend en maximaal 8 deelnemers. Dit zorgt voor een hoog leerrendement. De training is van 10.00 tot 17.00 uur.

Certificaat Participatief Leiderschap

Dit is de 3e training uit de leergang Participatief Leiderschap. De drie trainingen tezamen uit de leergang Participatief Leiderschap leveren je het Certificaat Participatief Leiderschap op. Meer over dit certificaat en de visie die ten grondslag ligt aan de leergang Participatief Leiderschap lees je op deze pagina.

Wij sluiten aan bij de competenties zoals gedefinieerd door the International Association for Facilitators (IAF). Zij hebben wereldwijd een standaard gedefinieerd als het gaat om de basiscompetenties voor facilitators. Via de IAF in Nederland is het mogelijk een assessment te doen om te toetsen of je aan deze competenties voldoet. Indien je dit assessment haalt mag je de titel Certified Professional Facilitator (CPF) voeren. In hoofdstuk vier van ons boek beschrijven we de IAF-competenties voor de facilitator.

Deelnamekosten en kortingen

Vind je op deze pagina

Data en inschrijven

Via het inschrijfformulier.
Let op: je kunt je dus voor deze training alleen inschrijven als je deel 1 van de leergang het Ontwerpen van Interactieve Bijeenkomsten ook gevolgd hebt, of kunt aantonen te beschikken over de kennis die daarin wordt aangeboden. Als je je alleen voor deze training in schrijft kan de hoofdtrainer contact met je opnemen om te bekijken of je voldoende kennis en ervaring hebt met het ontwerpen van interactieve bijeenkomsten.

Deelnemers over de training

Praktisch en inspirerend. Effectief werken met groepen begint bij persoonlijke effectiviteit en inzicht in het eigen gedrag. Daarnaast herken ik nu eerder bepaalde groepsprocessen en weet er beter mee om te gaan. Meer ervaringen van cursisten.

Ook deze training wordt al jaren goed beoordeeld door de deelnemers. Je kunt de referenties van voormalige deelnemers aan deze specifieke training nalezen op de onafhankelijke website Springest.nl

 

Ervaringen van cursisten

Lees hier meer ervaringen van cursisten op de onafhankelijke website www.springest.nl

Klik hieronder op de widget van Springest om de ervaringen van (oud) deelnemers te lezen. Ook kunt u hier uw eigen ervaring delen.