Groepsdynamica – Grip op de Onderstroom

Hoe blijf je in je kracht voor de groep? Hoe voorkom je dat je de aap op je schouders neemt? Wat zie je in de onderstroom, en hoe ga je ermee om? Hoe kom je over voor de groep (presence)? Met dergelijke vragen gaan we aan de slag tijdens de training Groepsdynamica. Hoe blijf je vanuit autonomie in verbinding, hoe blijf je neutraal in plaats van meegenomen te worden in de onderstroom?

Wij hebben in de loop der jaren ons eigen lemniscaat-model ontwikkeld voor groepsdynamica: eenvoudig, compleet en overzichtelijk. De drie elementen die je daarin ziet staan vormen de kapstok tijdens deze training. Je reflecteert op je eigen gedrag voor een groep: hoe kom je over? We noemen dit ‘presence’. We gaan ook in op het (h)erkennen van groepsprocessen en -dynamieken en hoe je kunt omgaan met de onderstroom, met wat jij waarschijnlijk bestempelt als: ‘lastige situaties in groepen’. De training is als volgt opgebouwd:

  • Ken je groep: de voorbereiding van een bijeenkomst
  • Hoe kom JIJ over? Inzicht in je eigen presence.
  • Wat haalt je uit je kracht en hoe herstel je jezelf dan weer?
  • Interventies voor het omgaan met de onderstroom
  • Do’s, don’ts en tips uit de dagelijkse praktijk van de trainers

Voor wie?

De training is bedoeld voor adviseurs, projectleiders, trainers, teamleiders en managers die zicht willen hebben op hoe zij over komen op een groep. En op hoe zij hun eigen gedragsrepertoire kunnen uitbreiden teneinde goed in staat te zijn om een participatieve sfeer te scheppen, waarin mensen actief deelnemen en verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast geeft deze training je meer inzicht in ‘de onderstroom’: de groepsdynamiek en hoe je hiermee effectief kunt omgaan. We veronderstellen kennis van werkvormen bekend. Deze training vraagt ervaring in het begeleiden van groepen naar resultaat. Dat wil zegen dat je minstens tien bijeenkomsten hebt gefaciliteerd en toe bent aan een volgende stap. De training het Ontwerpen van Interactieve Bijeenkomsten die wij geven biedt voorafgaand aan deze training een goede basis.

Aanpak van de training

Het accent van de training ligt op het ervarend leren, met oefenvormen in kleine subgroepen. We werken met twee trainers en maximaal twaalf deelnemers. Dit zorgt voor een hoog leerrendement. De training is van 10.00 tot 17.00 uur.

Locatie

De training wordt gegeven op onze trainingslocatie Seats2meet in Utrecht CS.

Deelnamekosten en kortingen

Vind je op deze pagina

Data en inschrijven

Via het inschrijfformulier

Na deelname aan het curriculum ontvang je het Certificaat Foundation of Facilitative Leadership.

Deelnemers over de training

Praktisch en inspirerend. Effectief werken met groepen begint bij persoonlijke effectiviteit en inzicht in het eigen gedrag. Daarnaast herken ik nu eerder bepaalde groepsprocessen en weet er beter mee om te gaan. Meer ervaringen van cursisten

 

Ervaringen van cursisten

Lees hier meer ervaringen van cursisten op de onafhankelijke website www.springest.nl

Klik hieronder op de widget van Springest om de ervaringen van (oud) deelnemers te lezen. Ook kunt u hier uw eigen ervaring delen.