Hoe ga jij om met online deelnemers?

Even mijn mobiel checken,…. Hoofd gebogen, druk bezig de verbinding met de buitenwereld weer even op te zoeken. Ken je dat? Tijdens meetings zijn ze ‘even weg’: lezen van de mail, het sturen van sms’es of zelfs het aannemen van een telefoontje. Men is dan online, maar offline met de groep.

phone

Drie tips hoe je daarmee als voorzitter of facilitator mee om kunt gaan:

 • Maak afspraken over online gedrag aan het begin van de meeting maken. Maak het kort bespreekbaar; leg aan de groep voor welke afspraak ze hierover willen maken. Dan ben jij niet de schooljuf- of meester die het heeft gezegd en die er dus ‘op moet toezien’.
 • Las ‘online-momenten’ in en wees hierover duidelijk. Het is net als met roken, het is prettig als je weet ‘wanneer je even mag’. Dat geeft rust.
 • Als het toch gebeurt en de echt verslaafde naar zijn mobieltje grijpt, leg je het proces van de bijeenkomst even stil, waarmee je direct de aandacht vestigt op de online deelnemer. De kans is groot dat de persoon zich herstelt, op (non)verbaal aandringen van de groep. Gebeurt dat niet wijs op de gemaakte afspraak over online gedrag.

Het is inderdaad soms erg moeilijk van dit volwassen speelgoed af te blijven, toch? Dat begrijpen we. Daarom: regel de speeltijd. Niet ‘spelen’ tijdens de meeting.

En hoe ga jij om met online deelnemers? Je kunt hieronder je reactie achterlaten.

Comments

 1. Joke Stoop zegt

  Wat handig!! Ga ik in het vervolg zo doen.

  Joke Stoop

 2. Ik zeg altijd aan het begin: “vergeet straks niet je mobiel weer aan te zetten als we klaar zijn?”

 3. Jan Janse zegt

  De goede oude tijd, een fax onder de deur geschoven als het echt dringend was…

Speak Your Mind

*