Maak gebruik van het bioritme

icon_sunHet bioritme is van grote invloed op ons energieniveau in het verloop van de dag. Daar kun je slim gebruik van maken tijdens meetings. Natuurlijk zijn er ochtend- en avondmensen en verschilt het energieniveau dus per persoon. Toch zijn er enkele algemene aanwijzingen te geven om slim om te gaan met het energieniveau door de dag heen van mensen. In deze blog vijf praktische tips.

Ons bioritme 

Het bioritme is een cyclisch proces, waarbij je in je energie gedurende de dag diverse ups en downs hebt. De officiele naam: endogene circadiane ritme. Onze biologische klok zit eigenlijk in onze hersenen. Daar wordt onze hartslag, de concentratie en de bloedsuikerspiegel o.a. geregeld. Kenmerk van het bioritme is dat er na inspanning een ontspanning volgt. En dáár gaat het nog wel eens mis: we hollen van de ene meeting naar de andere.

Vuistregel is dat elke energiepiek zich ongeveer 2,5 uur na elke maaltijd aandient en de dip juist vlak voor of na de maaltijd.

Vijf bioritme-tips voor meetings 

TIP 1: pas je plan aan op het bioritme

Plan de activiteiten van lage energie (zitten, luisteren, denken en praten) op de energiepieken. Ons dagritme is zich bewust van de lengte van de dag, en dit verschilt dus in de zomer van de winter. Het hormoon Cortisol, een ‘energiebezorger’, is hoger in de ochtend en in de voormiddag. En zorg voor continue afwisseling, tussen inspanning en ontspanning.

Zo kunnen de meesten van ons zich in de ochtend beter concentreren. Dus geen PowerPointpresentatie of lange discussie vlak na de lunch of om vijf uur ’s middags, maar plan deze in de ochtend.

Overbrug de after-lunchdip door met iets actiefs te starten na de lunch. Denk aan opdrachten individueel of in subgroepen of een activiteit buiten. Of doe een energizer. Een hele leuke: vorm tweetallen, en maak samen een sprookje door om-en-om één woord te zeggen. Hou het tempo erin! De fun werkt verfrissend om daarna weer mentaal aan de slag te kunnen.

Bioritme

 

TIP 2: pas het eten en drinken aan

Ontbijt energierijk en lunch niet te zwaar, anders komt de after-lunchdip extra hard aan. Eet tussen de middag vooral groente en fruit. ’s Avonds heeft ons lichaam juist behoefte aan eiwitten; eet dan vis, gevogelte of een omelet. Beperk sowieso de consumptie van veel vet en zuivel, dus liever fruit, water en sap; consumeer minder koffie (dehydraterend) en brownies, hoe lekker ze ook zijn. Meer info vind je hier: Eten in bioritme verhoogt de prestaties

TIP 3: licht is essentieel

Zorg dat je in een ruimte zit met voldoende daglicht of anderszins goed verlichte ruimte. Een donkere ruimte heeft veel invloed op het energieniveau van mensen. Melantonine, een slaaphormoon, neemt toe als het schemerig is. Licht beïnvloedt dus ons concentratievermogen.

TIP 4: ga naar buiten

Als mensen zijn we eigenlijk niet gemaakt om de hele dag binnen te zitten. Probeer een zaal te vinden waar je makkelijk naar buiten kunt: balkon, terras, grasveld of een mooie wandelroute in de buurt. Geef een wandelopdracht aan twee- of drietallen.

TIP 5: draai muziek

Muziek heeft een grote invloed op onze gemoedstoestand. Je kunt het ook inzetten door het energieniveau te beïnvloeden. In deze blog vind je daar handvatten voor.

Wil je meer leren of faciliteren? Ontwerpen van interactieve meetings, werkvormen, groepsdynamica of visueel werken. Zie het overzicht van onze trainingen. Ook voor compacte trainingen leren vergaderen of presenteren met energie en resultaat kun je bij ons terecht. Je kunt ook eerst kennismaken met ons via de inspiratiesessie.

Comments

  1. Bedankt voor het delen! Vooral het bioritme en energieniveau in beeld uitgedrukt vind ik handig en heel herkenbaar in eerste plaats bij mezelf. Ook goed om er dan rekening mee te houden bij het plannen van (werk)sessies met anderen. Bedankt!

Speak Your Mind

*